Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výsledky testov cícerovej nátierky sú negatívne: Jej jedenie je bezpečné

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - V šarži cícerovej nátierky od výrobcu Alfa Bio, ktorej balenia skonzumoval aj 43-ročný muž z okresu Banská Bystrica a u ktorého sa zistil životu nebezpečný botulizmus, neboli baktérie spôsobujúce toto ochorenie. Testy dala Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) urobiť v Ostrave, keďže u nás nemáme pre určovanie tohto typu baktérie certifikované laboratórium. Uviedol to riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš.

O tom, že sa muž nakazil z cícerovej nátierky od uvedeného výrobcu, informovala v polovici augusta banskobystrická hygiena. Výrobca však od začiatku vinu odmietal. V tlačových správach písal, že má certifikovaný systém bezpečnosti potravín a ich výroby. Podľa neho mohla nákaza pochádzať z iného jedla, ktoré muž v ten deň zjedol.

Banskobystrickí hygienici podľa ich hovorkyne stále robia testy a do ich ukončenia sa vyjadrovať nebudú.

Podľa šéfa veterinárov môže byť za nákazou aj nedostatočná hygiena v kuchyni či špinavé ruky. Ľudia by sa mali riadiť aj pokynmi výrobcu na obale. Dôležité je aj to, v akej teplote a ako dlho môže byť takýto výrobok otvorený.

Infikovaný muž bojoval niekoľko dní o život, dokonca na čas upadol do kómy. Jeho stav sa však už zlepšil, je pri vedomí a mimo ohrozenia života.

Viac o téme: TestyBotulobaktériaCícerová nátierka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu