Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kauza, ktorú sledovalo celé Slovensko: O cícerke rozhodli v Nemecku, pochybnosti zostali

Cícerová nátierka Zobraziť galériu (2)
Cícerová nátierka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Centrum pre biologické hrozby a špeciálne patogény - biologické toxíny z nemeckého Inštitútu Roberta Kocha potvrdilo vo vzorkách z cícerovej nátierky spoločnosti Alfa Bio Clostridium botulinum typ A.

Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová, "RÚVZ Banská Bystrica nenachádza dôvod sa k prípadu ďalej vyjadrovať". 

Ešte začiatkom augusta tohto roku hospitalizovali vo vážnom stave 43-ročného muža s podozrením na otravu botulotoxínom, ktoré sa v plnej miere potvrdilo. Pacient deň predtým jedol cícerovú nátierku výrobcu Alfa Bio. Hygienici objavili nebezpečných mikrobiálnych pôvodcov v obale nátierky. Na ich podnet Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) ihneď pozastavila ďalšiu distribúciu cícerovej nátierky s ohľadom na ochranu zdravia spotrebiteľov. Vedenie spoločnosti celý tento postup spochybnilo na základe rozborov vykonaných na jej podnet v Ostrave. 

Botulotoxín v neotvorených nátierkach nepotvrdila analýza Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v auguste. "Prítomnosť baktérie nebola potvrdená ani vo výrobkoch odobratých zo Slovenského misijného hnutia, odkiaľ sa údajne cícerová nátierka dostala k postihnutému pacientovi, ani v kontrolnej šarži vo výrobe Alfa Bio. Potvrdzujú to výsledky uskutočnené na podnet RVPS ako aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica," uviedla v augustovom stanovisku spoločnosť Alfa Bio. 

V dnešnej reakcii Alfa Bio upozorňuje, že analýzy nemeckého laboratória opäť skúmajú vzorky z odpadkového koša, ktoré mohli byť kontaminované aj iným spôsobom. "V neotvorených výrobkoch z rovnakej šarže sa nenašla ani spóra produkujúca botulínový toxín, ani baktéria, ani samotný toxín. Bezpečnosť výrobkov aj výrobného procesu bola opakovane potvrdená nezávislými odborníkmi," uviedla spoločnosť, podľa ktorej banskobystrické RÚVZ napriek tomu pokračuje v skúmaní vzoriek odobratých z odpadkového koša. Takéto konanie považuje Alfa Bio za mimoriadne tendenčné a úmyselne poškodzujúce meno spoločnosti. "Intenzívne zvažujeme právne kroky na ochranu dobrého mena spoločnosti," dodáva. 

Aj Úrad verejného zdravotníctva SR zdôraznil, že všetky doterajšie testy z neotvorených výrobkov z rovnakej šarže jednoznačne vylúčili prítomnosť akejkoľvek formy Clostridium botulinum v skúmaných výrobkoch. "Preto považujeme výrobky Alfa Bio za zdravotne bezpečné," uviedol dnes úrad vo vyhlásení. Dodáva, že testy, ktoré publikuje RÚVZ, boli urobené na vzorkách v odpadkovom koši, kde nemožno teoreticky vylúčiť sekundárnu kontamináciu alebo nesprávne používanie či skladovanie. Úrad zároveň upozorňuje, že všetky uskutočnené kroky a testy boli dôležité z hľadiska prevencie a orgány verejného zdravotníctva nemali v úmysle poškodiť dobré meno výrobcu.

Viac o téme: BotulotoxínCícerová nátierkaAlfa Bio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu