Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Chyba úradníkov položila úspešnú slovenskú firmu: Boj za záchranu obľúbenej cícerovej nátierky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Nedávna kauza okolo cícerovej nátierky, v ktorej sa podľa prvotných a nesprávnych informácií Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) našli baktérie spôsobujúceho nebezpečný botulizmus, má veľmi nepríjemné následky pre slovenskú firmu vyrábajúcu tento doteraz veľmi obľúbený produkt.

Ako sa ukázalo, 43-ročný Banskobystričan, ktorého s podozrením na botulizmus hospitalizovali, sa nenakazil z cícerovej nátierky spoločnosti Alfa Bio. Po testoch Štátnej veterinárnej a potravinovej správy nebolo pochýb, že v cícerovej nátierke baktéria Clostridium botulinum nebola. Rodina Lunterovcov, ktorej firma s dlhoročnou tradíciou patrí, však musela konať.

Chyba úradníkov položila úspešnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Spoločnosť Alfa Bio zmenila meno na Lunter. Dobré meno, ktoré si desaťročia medzi spokojnými zákazníkmi budovali, padlo aj vďaka jednému vyjadreniu štátneho orgánu. Pritom, hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová v čase oznámenia celej veci nemusela udávať názov produktu médiám, keďže baktéria sa nenašla priamo v nátierke. Na to sa hnevajú aj fanúšikovia cícerovej nátierky.

„Zvyšky z obalov koložvárskej kapusty vegetariánskej, ktorú tiež konzumoval, boli negatívne, rovnako ako vyšetrenie obsahu cícerových nátierok odobratých v originálnom balení tej istej šarže,“ povedala 18. augusta Tolnayová. Ako sa neskôr potvrdilo, celá šarža cícerových nátierok od výrobcu Alfa Bio bola bezchybná. Predaj spoločnosti však podľa informácií, ktoré sa šíria sociálnymi sieťami, okamžite klesol.

Rodina Lunterovcov pocítila, ako ľahko vie zlá informácia ktorú pustila do médií štátna inštitúcia zničiť 25 rokov...

Posted by Vždy priamo on 5. október 2015

„Okamžite po afére padol predaj v Česku o 50 percent, na Slovensku o 30 a v Rakúsku sa skončil!“ píše sa na Facebooku v snahe nakopnúť znova predajnosť produktov slovenskej firmy, ktorá od roku 1980 vyrába zdravú výživu z tofu. Postupne sa stali lídrom v strednej Európe, ľudí zaujal najmä príbeh o členovi rodiny Lunterovcov, ktorý sa vďaka zdravej strave vyliečil z rakoviny.

Spoločnosť vydala podnikové noviny, v ktorých celú situáciu opísala silnými slovami. „Zakladáme si na tom, že naše výrobky sú bezpečné. Okrem milovníkov zdravej stravy ich jedia aj ľudia s mnohými zdravotnými obmedzeniami, či ľudia v nemocniciach alebo na školách. Aj ja som na tejto strave vyrastal, tak isto ako teraz môj syn,“ snaží sa zúfalo vysvetliť Ján Lunter, zakladateľ tohto slovenského podniku.

Chyba úradníkov položila úspešnú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: lunter.sk)

Rodinná firma sa bráni aj vyjadrením profesora Ľubomíra Valíka, odborníka na bezpečnosť, kvalitu potravín a hodnotenie mikrobiologického rizika: „Na základe hodnotenia technologického postupu výroby a použitých procesov opracovania surovín, medziproduktov a iných ingrediencií môžem na základe svojich skúseností a poznatkov v prípade cícerovej nátierky potvrdiť, že vo výrobe popísanej vyššie je riziko tvorby botulotoxínu prakticky nulové a dokonca posledný proces tepelného opracovania hotového výrobku by ho spoľahlivo inaktivoval aj v prípade len teoretickej prítomnosti, nakoľko botulotoxín nie je termorezistentný.“ Ťažko povedať, prečo v takom prípade RÚVZ vydal predčasné vyhlásenie, ktoré spoločnosť poškodilo.

Viac o téme: Cícerová nátierkaAlfa BioLunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu