Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvýkrát na Slovensku: Unikátnou metódou čistia košické jazero od siníc

Čistenie košického jazera Zobraziť galériu (12)
Čistenie košického jazera (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Špeciálnu a ekologickú metódu na čistenie vodných plôch od siníc, prvýkrát na Slovensku aplikujú na košickom jazere.

Špeciálne plavidlo brázdi košické jazero a aplikuje do vôd ekologické látky na báze zlúčeniny železa a hliníka, ktoré eliminujú sinice. Metóda je založená na vytvorení filtračnej vrstvy medzi vodnou hladinou a sedimentačnou vrstvou, ktorá zabráni prístupu kyslíka ku siniciam, tie sa následne vyhladujú a uhynú. Voda po aplikácii tejto látky bude nielen čistejšia, netoxická, ale i výrazne priehľadná. „Už večer po aplikácii sa v nej budú môcť ľudia kúpať,“ hovorí autor unikátnej metódy profesor Blahoslav Maršálek z Masarykovej univerzity v Brne.

Čistenie košického jazera
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Je svetovo uznávaným odborníkom na túto problematiku a s úspechom už čistil od siníc napríklad Máchovo jazero v Čechách, jazerá v Austrálií, v Sao Paolo v Brazílii alebo svetoznáme jazero Axum v Etiópii.

Mesto Košice, ako prvé na Slovensku, ho požiadalo o pomoc pri čistení jazera. Naposledy sa revitalizovala vodná plocha jazera pred 20 rokmi. Problémom jazera je, že nemá prítok a odtok, voda odteká len spodnými prúdmi.„Na čistenie sme vyčlenili z mestského rozpočtu 83 tisíc eur a verím, že jazero sa opäť stane obľúbenou zónou relaxu a oddychu všetkých Košičanov,“ hovorí primátor Košíc Richard Raši.,

Čistenie košického jazera
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Čistenie jazera touto metódou sa bude opakovať ešte v polovici augusta a do konca roka ešte dvakrát.  V nasledujúcich dvoch rokoch sa bude metóda aplikovať dvakrát ročne. Keďže voda  po týchto čisteniach bude čistejšia a priezračnejšia, mala by byť výraznejšia filtrácia samotných vodných rastlín, ktoré prirodzeným spôsobom eliminujú sinice.

Viac o téme: ČistenieJazeroSiniceKošice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu