Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyšetrovanie policajného násilia na Slovensku dlhodobo zlyháva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie policajného násilia na Slovensku dlhodobo zlyháva. Vyplýva to zo správy mimovládnej organizácie Poradňa pre občianske a ľudské práva. Mimovládka v správe popisuje nedostatky vo vyšetrovaní policajných zásahov a kritizuje činnosť inšpekcie ministerstva vnútra. Informoval programový koordinátor organizácie Štefan Ivanco.

Poradňa svoje tvrdenia opiera i o vlastné skúsenosti. "Pri pohľade na prípady policajného násilia, v ktorých sme v ostatných rokoch podávali podnet alebo zabezpečovali poskytnutie právnej pomoci konkrétnym osobám, sme sa, žiaľ, opakovane stretli s vážnymi nedostatkami, čo sa týka kvality vyšetrovania zo strany inšpekcie. Na vyšetrovanie prípadov policajného násilia sa pritom vzťahujú prísne požiadavky, ktoré vyplývajú z medzinárodných zmlúv o ľudských právach, tie však má inšpekcia podľa našich skúseností tendenciu ignorovať,“ uviedol.

Poradňa zabezpečuje bezplatnú právnu pomoc vo viacerých prípadoch namietaného násilia polície. Ide napríklad o prípad rómskych chlapcov z Luníka IX na policajnej stanici v Košiciach z roku 2009. Advokátka, ktorá s poradňou spolupracuje, zastupuje aj niektorých poškodených z prípadu policajnej razie v Moldave nad Bodvou z roku 2013. Na základe svojich skúseností organizácia preto tvrdí, že vyšetrovanie policajného násilia zo strany ministerskej inšpekcie nemá dostatočnú kvalitu a trpí vážnymi nedostatkami. "Uvedené nedostatky sme sa rozhodli zhrnúť v kritickej správe, v ktorej zároveň uvádzame aj niektoré opatrenie, ktoré sú potrebné na zlepšenie prístupu k spravodlivosti," poznamenal Štefan Ivanco. 

Vo svojej kritike sa Poradňa pre občianske a ľudské práva opiera aj o informácie v správe o trestnej činnosti príslušníkov polície za rok 2014, ktorú inšpekcia vydala. Alarmujúce je podľa Ivanca to, že inšpekcia podľa vlastnej štatistiky za minulý rok odmietla bez začatia trestného stíhania takmer 90 percent prijatých podnetov policajného násilia, ktoré vyhodnotila ako nedôvodné. "Vysoké percento odmietnutých podaní bez začatia trestného stíhania vyvoláva dojem, že inšpekcia skutočne tieto prípady dôsledne neprešetruje. Požiadavky pre vyšetrovanie prípadov násilia zo strany polície, ktoré vyplývajú z medzinárodného práva, sa pritom vzťahujú na celé vyšetrovanie od podania podnetu a nedovoľujú žiadnu laxnosť,“ vysvetlila advokátka spolupracujúca s poradňou Vanda Durbáková. 

Kritike však podrobili i nečinnosť inšpekcie pri vyšetrovaní možného rasového motívu. V ostatných rokoch mimovládka vo svojich podnetoch poukazovala na možné policajné násilie vo vzťahu k Rómom, ktorí žijú na východe Slovenska. "Inšpekcia možnému rasovému motívu násilného konania zo strany príslušníkov polície spravidla nevenuje dostatočnú pozornosť a nevyšetruje ho dôsledne. Požiadavky na vyšetrovanie rasového motívu sú pritom v týchto prípadoch prísne. Ako opakovane pripomenul vo svojich rozhodnutiach štrasburský súd, akýkoľvek náznak toho, že by rasová neznášanlivosť mohla zohrať v prípade policajného násilia svoju úlohu, musí viesť k dôslednému vyšetreniu rasového motívu," upozornila advokátka Durbáková. 

Poradňa vo svojej správe poukazuje aj na chýbajúcu nezávislosť inšpekcie, ktorá v súčasnosti funguje v inštitucionálnom rámci ministerstva vnútra. Poukazuje pritom na rozhodnutia Európskeho súdu v Štrasburgu, podľa ktorých inštitúcia vyšetrujúca policajné násilie musí byť plne nestranná a nezávislá od osôb z radov polície, voči ktorým je vyšetrovanie vedené. Vo svojej správe preto mimovládka navrhuje, aby vyšetrovaciu činnosť inšpekcie rozsiahlejšej právne zanalyzovali. Tá podľa programového koordinátora Štefana Ivanca podrobne identifikuje nedostatky vo vyšetrovaní násilnej trestnej činnosti polície.

Analýzu by mohla spraviť odborná skupina, poznamenal s tým, že výsledky jej práce budú cenným základom pre skvalitnenie vyšetrovacej činnosti nového nezávislého orgánu na vyšetrovanie trestnej činnosti príslušníkov polície, ktorý musí nahradiť súčasnú inšpekciu. "Súčasný inštitucionálny rámec vyšetrovania možnej násilnej trestnej činnosti je s ohľadom na medzinárodné právne záväzky v aktuálnej podobe neudržateľný a musí sa zmeniť. Nová inštitúcia by mala byť plne nezávislá a podľa vzoru nezávislej inšpekcie Anglicka a Walesu by v jej najvyšších riadiacich pozíciách nemali pôsobiť ľudia, ktorí v minulosti pracovali v policajnom zbore. Jej činnosť by mala byť transparentná a cielene smerovať k posilneniu dôvery občanov vo vyšetrovanie trestnej činnosti príslušníkov polície," dodal na záver.

Na potrebu zriadenia nezávislého a nestranného vyšetrovacieho orgánu dlhodobo upozorňuje i verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Práve jeho zriadenie je jedným z jej opatrení, ktoré navrhovala po zásahu polície v júni 2013 v Moldave nad Bodvou. Ani jedno však zatiaľ prijaté nebolo.

Viac o téme: NásiliePolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu