Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V košickej katedrále sa točia hriešne peniaze: FOTO Pozrite, koľko pýtajú za tradíciu!

Veriaci sa musia prispôsobiť novým trendom. Zobraziť galériu (2)
Veriaci sa musia prispôsobiť novým trendom. (Zdroj: SITA, Facebook)

KOŠICE – Požiar v katedrále Saint-Donatien Francúzi vnímajú ako tragédiu, je však dobré vedieť, že napríklad v Dóme sv. Alžbety by sa niečo také stať nemohlo. V celom svätostánku platí pravidlo, že sa nesmú zapaľovať sviečky. Ako teda vyriešili potrebu návštevníkov kostola, ktorí či už pri narodení dieťaťa, úmrtí v rodine alebo prosto len tak, túžia po pohľade na trepotavý plamienok? Veľmi svojsky, a hlavne draho!

Na sociálnych sieťach sa nedávno objavila fotografia z Dómu sv. Alžbety, ktorá nevrhá práve pozitívne svetlo (aj keď svetlo vrhá) na cirkevné spôsoby. To, že sa v najväčšom kostole na Slovensku nemôžu zapaľovať sviečky, to chápeme. Bolo by škoda, keby podobne ako francúzsku katedrálu, aj košickú gotickú stavbu zo 14. storočia zničili plamene.

V tejto národnej kultúrnej pamiatke sa preto rozhodli, že rozsvietiť bude možné len elektrické sviečky. V dóme sa tak objavil na to určený stojan, dokonca aj s cenníkom. Práve tento cenník, ktorý má určite zohľadňovať cenu elektriny, musí dávať veriacim poriadne zabrať, a to najmä finančne. Za 5 minút svietenia zaplatia 50 centov, za 10 minút 1 euro, no a za 20 minút žiary elektrickej sviečky musia do stojana vhodiť až 2 eurá.

V košickej katedrále sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA, Facebook)

Užívatelia sociálnych sietí si z tejto situácie patrične robia žarty: „Nedá sa platiť aj cez PrayPal?“ (PayPal je spôsob platenia cez internet, Pray v angličtine znamená "modliť sa", pozn. autora) Našli sa aj takí, ktorí kostol obhajovali: „Vôbec tam nejde o tú elektrinu, ale o podporu toho kostola formou zapálenia sviečky... Videl som to aj v iných krajinách a kedysi sa to robilo kúpením a zapálením reálnej sviečky.“

Napriek tomu sa väčšina komentátorov pripája k názoru, že cirkev má dosť finančných prostriedkov na to, aby si prípadné rekonštrukcie, na ktoré by sa mali takto vyzbierané peniaze údajne použiť, mohli zaplatiť sami: Pre všetkých, čo tu vypisujete, že to tak funguje aj v iných krajinách, položte si otázku, v koľkých z nich štát dotuje cirkev? Samozrejme, že keď nedotuje, sú odkázaný (aj) na takéto príspevky, ale u nás tečú do kostolov dosť veľké sumy našich peňazí aj bez takýchto sporkasiek.wink emoticon

Viac o téme: KošiceDóm sv. AlžebetyFinancovanie cirkvi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu