Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Predvečer Chanuky sa blíži: V židovských domácnostiach zapália prvú sviečku

Tradičný židovský svietnik
Tradičný židovský svietnik (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA - V židovských domácnostiach na celom svete, aj na Slovensku, zapália dnes, v predvečer prvého dňa Chanuky, ktorým je 17. december, prvú sviečku na špeciálnom svietniku - chanukiji. Začína sa totiž obľúbený 8-dňový Sviatok svetiel.

V rodinách sa každý večer bude zapaľovať o jednu sviečku viac, v posledný večer tak bude svietiť všetkých osem. (Deviata sviečka na svietniku slúži na zapaľovanie a volá sa šames). Posledná sviečka sa zapáli 23. decembra večer a nasledujúci deň bude posledným dňom tohtoročnej Chanuky.

Podľa židovského kalendára, ktorý je lunárno-solárny, sa Chanuka začína 25. kisleva, čo je v občianskom kalendári niektorý deň v decembri. Niekedy pripadne na začiatok, alebo na koniec decembra.

"Chanuka je sviatok pripomínajúci udalosti z obdobia okolo roku 165 pred našim letopočtom, keď Makabejci obhájili svoje právo na náboženskú slobodu tým, že porazili svojich utláčateľov - sýrskych Grékov a chrám v Jeruzaleme bol opätovne vysvätený," uviedla pre Lucia Kollárová, hovorkyňa Ústredného zväzu židovských náboženských obcí (ÚZ ŽNO) v SR.

"Chanuka je najveselší židovský sviatok a je najobľúbenejší u detí. K Chanuke totiž patria pestré sviečky, sladké šišky "sufganiot", hrá sa s obľúbenou hračkou - dreidlom, deťom sa dávajú čokoládové peniažky. Neodmysliteľnou súčasťou sviatku sú vysmážané zemiakové placky latkes," priblížila slávenie sviatku Kollárová.

Pri príležitosti Chanuky sa už tradične koná v Bratislave na Rybnom námestí verejná slávnosť spojená so zapálením prvej sviečky Veľkej menory. Aj v tomto roku ju organizuje Židovská náboženská obec Bratislava so začiatkom o 17.00 h. Očakáva sa účasť bratislavského rabína Barucha Myersa. Na slávnosti sa zúčastní veľvyslanec Štátu Izrael v SR so sídlom vo Viedni Alexander Ben Zwi, predseda Bratislavskej židovskej obce Egon Gál a ďalší hostia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu