Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svetlá, zemiakové placky a šišky: Židia už oslavujú Chanuku

CHANUKA: Židia už od soboty slávia sviatok svetla.
CHANUKA: Židia už od soboty slávia sviatok svetla. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Kým Kresťania si na oslavy Vianoc musia ešte počkať, Židia už od soboty oslavujú Chanuku - sviatok svetiel, ktorý občas nesprávne označujeme ako "židovské Vianoce". Počas Chanuky sa zapaľuje tradičný deväťramenný svietnik, jeden zo symbolov judaizmu.

Chanuka je o niekoľko storočí staršia ako Vianoce, ktorými si pripomíname narodenie Krista. Židia si Chanukou pripomínajú zázrak, ktorý sa odohral v Jeruzalemskom chráme. Židia vtedy povstali proti utláčaniu zo strany vládcu Antiocha IV., pokračovateľa Alexandra Veľkého. Antiochus vyhnal Židov z Jeruzalemského chrámu a zakázal v ňom praktikovať židovské náboženstvo. Žida proti útlaku povstali, chrám získali späť a chceli ho opäť vysvätiť, no zásoba oleja do chrámových svietidiel by im vydržala iba jeden deň. Podľa tradície sa stal zázrak a jednodňová zásoba oleja horela celých osem dní. Kňazi tak stihli pripraviť nový olej a lampy neprestali svietiť. "Tento príbeh nám pripomína neustály boj človeka o svoju ľudskú a náboženskú slobodu," napísalo k Chanuke izraelské veľvyslanectvo v Bratislave.
Odvtedy Žida slávia Chanuku zapaľovaním sviečok v deväťramennom svietniku. Olej pritom zohráva úlohu nielen ako zdroj svetla, ale aj pri príprave sviatočných jedál. Ide väčšinou o vyprážané jedlá ako zemiakové placky, alebo šišky.
Hoci sa Chanuka často prelína s Vianocami, jej dátum sa stanovuje podľa tradičného židovského kalendára, takže môže pripadnúť na ktorýkoľvek dátum medzi koncom novembra a koncom decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu