Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V stredu večer sa začne židovský sviatok Chanuka - sviatok svetiel

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Známy židovský sviatok Chanuka - slávnosť svetiel sa v tomto roku začne už v stredu 27. novembra podvečer, keď v židovských komunitách na Slovensku i vo svete zapália prvú sviecu na svietniku menora.

Chanuka potrvá 8 dní - do 5. decembra. Tento sviatok pripomína víťazné povstanie Makabejských nad despotickým sýrsko-gréckym kráľom Antiochusom Epifanesom IV. v roku 167 pred naším letopočtom a znovuzasvätenie židovského chrámu v Jeruzaleme pred vyše 2000 rokmi.

Pri príležitosti tohto sviatku sa už tradične uskutoční na Rybnom námestí v Bratislave verejná slávnosť, počas ktorej zapália prvú sviecu Veľkej menory. Začne sa v stredu 27. novembra o 17.00 h. Predpokladá sa účasť veľvyslanca Izraela v SR, bratislavského rabína Barucha Myersa, zástupcov židovskej komunity, predsedu Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS), katolíckeho kňaza Antona Srholca a ďalších hostí.

V židovských komunitách si pri príležitosti tohto sviatku pripomínajú udalosť, keď víťazi v jeruzalemskom chráme znovu zapálili osemramenný svietnik - chanukiju. Deviate rameno je pomocník a slúži na upevnenie sviečky šámesa, od ktorej sa zapaľujú ostatné. V zničenom chráme vtedy dávno Makabejskí našli fľaštičku s olivovým olejom, ktorý by vystačil asi na jeden deň.

Podľa tradície sa však stal zázrak a jednodňové množstvo oleja vydržalo svietiť celých osem dní - čas potrebný na výrobu nového posvätného oleja podľa predpísanej technológie. Na pamiatku týchto udalostí zapaľujú v židovských domácnostiach a synagógach počas ôsmich dní každý večer o jednu sviecu alebo lampu viac.

Chanukové svetlo nielen osvetľuje noc, či obdobie bez Slnka, ale je aj symbolom nádeje v ťažkých časoch. Chanuka je najveselší sviatok, sviatok radosti a rodinnej pohody, deti dostávajú darčeky, ľudia sa veselia. K tradičným jedlám v židovských rodinách počas Chanuky patria zemiakové placky (levivot) a vyprážané šišky (sufganijot).

Podľa židovského kalendára, ktorý je lunárno-solárny, sviatok Chanuka sa začína 25. kisleva, čo je v občianskom kalendári väčšinou niektorý deň v decembri - buď začiatkom, uprostred alebo koncom decembra. Tento rok však pripadá už na 28. novembra, sláviť sa začína, ako všetky židovské sviatky v predvečer, teda 27. novembra.

Oficiálny časopis Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR (ÚZ ŽNO) Magid poukazuje na zaujímavú situáciu amerických Židov, keďže v USA sa prvýkrát od roku 1888 prvý deň Chanuky - 28. november 2013 prekryje s najvýznamnejším americkým sviatkom - Dňom vďakyvzdania. V tejto súvislosti je v USA veľká ponuka pohľadníc, rôznych darčekových predmetov a tričiek s motívom moriaka a zapálenej chanukije súčasne. Najbližšie sa takéto prekrytie zopakuje o 75.000 rokov, uvádza Magid. Informácie poskytli zástupcovia ÚZ ŽNO a Bratislavskej židovskej obce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu