Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Krásne divadlo na oblohe: Želajte si niečo, budú padať hviezdy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://jerrygarrett.wordpress.com/)

BRATISLAVA – Dnes večer ozdobí oblohu Mesiac, ktorý bude nezvyčajne väčší a jasnejší. Bude v splne a k Zemi najbližšie. Blíži sa k nám meteorický roj Perzeid, budú padať hviezdy.

Presne o 19:44 sa Mesiac najviac priblíži k Zemi v priebehu svojej eliptickej obežnej dráhy. O pol hodinu neskôr bude v splne.

„Mesiac v splne bude o 14% väčší a o 30% jasnejší,“ hovorí Ben Burress, astronóm zo Science Center v Oaklande pre portál USA Today. Mesiac bude vzdialený od Zeme „len“ 304 tisíc kilometrov, čo je o 20% bližšie než je v najvzdialenejšom bode. Vtedy je od nás 384 tisíc kilometrov ďaleko. Pred tridsiatimi rokmi začali odborníci používať pre tento jav termín Supermoon (Supermesiac). Mesiac neobieha okolo Zeme presne po kružnici, preto sa vzdialenosť Zem – Mesiac mení.
 

Budú padať hviezdy

Dnes večer a v noci pôjde o skutočne krásne divadlo na oblohe, pretože bude možné vidieť, ako sa Mesiac pozvoľna pohybuje. Tento jav nastane iba pár hodín pred príletom meteorického roja Perzeid. Na oblohe tak môžete vidieť padať hviezdy.

Perzeid vrcholí medzi 10. a 13. augustom. Obloha bude osvetlená veľkým Mesiacom. Ak by neexistoval žiadny mesačný svit, na nočnej oblohe by bolo vidieť padať približne 80 hviezd za hodinu. Počas najbližších nocí bude jasnejšie meteory aj napriek tomu dobre vidieť.  

Ak ich chcete nájsť, pozrite sa do súhvezdia Persea v severovýchodnej časti oblohy.

„Ďalšou možnosťou je pozrieť sa na oblohu tesne po západe slnka, keď je Mesiac stále nízko,“  hovorí Alan MacRobert, šéfredaktor časopisu Sky & Telescope.

Podarilo sa vám zachytiť meteorický roj Perzeid? Dajte nám vedieť na tipy@topky.sk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu