Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Proroctvo Mayov o konci sveta je reálne: Magnetické pole Zeme kolabuje, varujú vedci!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter)

KALIFORNIA - Magnetické pole našej Zeme slabne rýchlejšie ako predpokladali odborníci. To povedie k zámene južného a severného pólu, ktorá bude mať pre ľudstvo fatálne následky. Prejavia sa v tom, že k nám prenikne nebezpečné rádioaktívne žiarenie z vesmíru. A to by znamenalo s najväčšou pravdepodobnosťou koniec sveta. Závery novej štúdie vyľakali svet. Odborníci však s istotou nevedia, kedy to všetko vypukne.

Vedci prišli s novou a veľmi zaujímavou štúdiou. Magnetické póly sa môžu pretočiť prvý raz po 786-tisíc rokov. A práve táto sila môže zničiť našu planétu a priniesť skazu presne ako tvrdilo proroctvo starých Mayov.

Magnetické pole Zeme sa prvý raz po stovkách tisíc rokov oslabí a prepadne na takú úroveň, že sa prehodia póly a kompasy nám budú ukazovať smerom na juh. To vyvolá reakciu, ktorú Mayovia pokladali za koniec sveta. Konkrétne by mohol nastať rozvrat svetovej rozvodnej elektrickej siete a vystaviť našu planétu smrteľnému vesmírnemu žiareniu.

Najnovšia štúdia hovorí o tom, že posledné prevrátenie pólov trvalo iba „chvíľu“, teda približne sto rokov. Potvrdzuje tak výsledky predošlej štúdie, ktorá hovorí o tom, že magnetické pole okolo Zeme slabne desaťkrát rýchlejšie ako vedci predpokladali.

Spisovateľ Robert Felix napríklad tvrdí, že podobné zvraty boli v dejinách ľudstva vždy spojené s katastrofou ako vyhynutie Neandertálcov, erupcie supervulkánu či inými apokalyptickými skazami.

Proroctvo Mayov o konci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Toto „prevrátenie“ pólov sa vyskytuje pravidelne, no za stovky tisíc rokov ho poriadne nikto nezdokumentoval. Vedci z Univerzity Berkeley v Kalifornii tvrdia, že podobné vízie o konci sveta sa zatiaľ nikdy nepotvrdili, ale oslabenie magnetického poľa s prevrátením pólov môže mať naozaj fatálne následky.

Za normálnych podmienok nás magnetické pole chráni pred nebezpečným vesmírnym žiarením. Jeho oslabenie by znamenalo prienik žiarenia až na zemský povrch, ktoré by spôsobilo zdraviu škodlivé následky, napríklad rakovinu.

Magnetické pole má nezastupiteľnú úlohu v ochrane našej planéty
Zobraziť galériu (3)
Magnetické pole má nezastupiteľnú úlohu v ochrane našej planéty  (Zdroj: Twitter)

Očakávaná udalosť môže trvať postupne až 100 rokov. No aj v rámci tohto horizontu je to veľmi krátky čas. V prípade, že by sa tento jav uskutočnil, bolo by to veľmi rýchle. Nikto nemôže tento jav potvrdiť ani vylúčiť. „Nevieme kedy presne a či vôbec sa to stane, ale ak by nás to postihlo, bolo by to náhle. No zároveň netušíme, že sa to nestane,“ povedal pre vedecký magazín vedec Paul Renne. NASA zase zaujala stanovisko, v ktorom tvrdí, že toto prevrátenie pólov sa uskutočňuje v horizonte tisícok rokov a postupne, nie náhle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu