Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Podľa Fica hrozí, že ľudia prídu o svoje peniaze z 2. piliera

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico dnes vyhlásil, že ľudia môžu prísť o svoje peniaze z druhého dôchodkového piliera.

Súkromné dôchodkové správcovské spoločnosti zároveň opäť prirovnal ku skrachovaným nebankovým subjektom. Jeho predchodca Mikuláš Dzurinda to označil za klamstvo.

"Reálne hrozí, že vklady skončia tak, ako v nebankových spoločnostiach," povedal Fico v parlamente počas hodiny otázok. Desaťtisíce klientov nebankových spoločností, ktorých podnikanie fungovalo na princípe pyramídovej hry, prišli začiatkom roka 2002 po ich krachu spolu o miliardové úspory. Ich podnikanie nepodliehalo bankovému dozoru. Ficova vláda už pripravuje zmeny v pravidlách sporenia na dôchodok. Premiér tvrdí, že ich cieľom je ochrana sporiteľov.

Dzurinda premiérove tvrdenia označil za strašenie občanov. Dodal, že peniaze v takzvanom druhom pilieri sú bezpečné a že Národná banka Slovenska denne obchodovanie správcovských spoločností sleduje.

Od dôchodkovej reformy bývalej Dzurindovej vlády si môžu občania polovicu svojich povinných penzijných odvodov ukladať na súkromné účty, ktoré spravujú súkromné správcovské spoločnosti.

Niektorí koaliční politici i ministerstvo práce ešte nedávno nevylučovali, že pomer dôchodkových odvodov by sa zmenil v neprospech druhého piliera. Systém súkromných dôchodkových účtov kritizoval aj Fico. Ten však minulý týždeň povedal, že vláda nezníži výšku príspevkov, ktoré si asi 1,5 milióna Slovákov ukladá na penzijné účty.

Dzurindova SDKÚ-DS navrhla ústavný zákon, ktorý by mal v budúcnosti zabrániť zmenám v druhom pilieri v neprospech sporiteľov. Poslanci o ňom budú hlasovať asi zajtra, pre nesúhlas koalície však pravdepodobne neprejde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu