Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Účet exekútora, ktorý rozhneval Slovákov: Dlh 41 centov a odmena 200 eur, kde je pravda?!

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Za pár centov dlžoby, extrémna odmena! Takýto prípad sa mal stať na Slovensku, kde za vymáhanie 41 centov mal exekútor pýtať odmenu až do výšky dvesto eur. Nehoráznosť po medializácii exekútori objasnili, no mračno pochybností ohľadom ich praktík desí viacero Slovákov.

Keď obeť exekútorov nezaplatí načas, môže mať obrovské problémy. Tento raz mala obeť mať nedoplatky iba pár centov a z toho mal exekútor mnohonásobne profitovať. Na medializácia prípadu reagovali samotní exekútori.

Bránia sa, že zverejnená fotka neznámeho dlžníka iba vytrhla fakty z kontextu. Pôvodne bola vymáhaná suma oveľa vyššia a exekútor čerpal z nej oprávnenú odmenu. Podľa nich nemalo ísť o žiadnu nehoráznosť a všetko malo byť v súlade so zákonom.

Účet exekútora, ktorý rozhneval
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: topky)

Súdny exekútor totiž pracuje za odmenu a výška jeho odmeny je upravená zákonmi ministerstva spravodlivosti. Veľkosť odmeny si môže zaúčtovať v niektorých prípadoch až do výšky 20% zo základu vymáhanej sumy.

Téma exekútorov a ich praktík sa dostala aj do parlamentu. Poslanci najnovšie schválili zmeny, ktoré majú zlacniť exekučné konanie.

"Súdny exekútor si teraz bude môcť zistiť informácie o stave účtu dlžníka bez vysokých poplatkov a nebude musieť blokovať viacero účtov, ak na jednom z nich bude mať dlžník dostatok prostriedkov na vyrovnanie svojej dlžoby," vyjadril sa na margo zmien prezident komory exekútorov Miroslav Paller.

Už len pri vyslovení slova exekútor, niektorým ľuďom naskakuje husia koža. Nesplácané dlžoby môžu dostať viacerých až na kolená. Najlepšie je svoje záväzky splácať na čas a nezapliesť sa s exekútormi vôbec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu