Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zákony proti úžere zlacnia a zrýchlia exekúcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Národnou radou SR schválený a prezidentom SR podpísaný balík noviel zákonov proti úžere zlacní a zrýchli aj exekučné konanie. Do novely Exekučného poriadku, ktorý je súčasťou prijatých zmien, sa dostalo aj ustanovenie, podľa ktorého musia súčinné tretie osoby poskytnúť súdnym exekútorom požadované informácie bezodplatne. Týka sa to aj bánk, ktoré navyše budú musieť informácie o bankových účtoch dlžníka poskytnúť aj elektronickou formou.

„Bankové poplatky za informácie o účte dlžníka boli spoplatňované pomerne vysokou sumou, a to od 20 do 30 eur pri jednom účte. Pri viacerých účtoch dlžníka to predstavovalo značný náklad, ktorý sa premietal do trov exekúcie. Elektronická komunikácia súdnych exekútorov s bankami okrem tohto zlacnenia celý proces aj urýchli,“ uviedol prezident Slovenskej komory exekútorov (SKE) Miroslav Paller. 

Zmena úzko súvisí aj s ďalším dlhodobým problémom, ktorý predstavuje blokovanie viacerých účtov dlžníka. Keďže súdni exekútori sú dlhodobo tlačení k čo najnižším trovám exekúcie, pri zistení viacerých účtov mohli vydať na všetky z nich príkaz na začatie exekúcie, teda na blokovanie príslušnej sumy na účte (nie však na vykonanie zrážky tejto sumy prostredníctvom exekučného príkazu).

„Súdny exekútor si teraz bude môcť zistiť informácie o stave účtu dlžníka bez spomenutých vysokých poplatkov, a nebude musieť blokovať viacero účtov, ak na jednom z nich bude mať dlžník dostatok prostriedkov na vyrovnanie svojej dlžoby,“ vysvetlil Miroslav Paller. 

Slovenská komora exekútorov prijatie nových pravidiel boja proti úžere privítala. Ľutuje však, že poslanci nevyužili možnosť otvorenia Exekučného poriadku na prijatie ďalšej dlhodobo požadovanej zmeny, a to elektronického prideľovania exekúcií na krajovom princípe.

„Tento spôsob prideľovania exekučných spisov by predstavoval ďalšie výrazné zlacnenie exekúcií, významný protikorupčný nástroj a zásadný prínos pre transparentnosť exekučného procesu a zvýšenie vymožiteľnosti práva na Slovensku,“ uzavrel Paller. 

Prezident Ivan Gašparovič vo štvrtok podpísal novelu Občianskeho zákonníka, ktorá ma zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhli zákonodarcovia za Smer-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru. Tá bude definovaná priamo v Občianskom zákonníku. Novinkou má byť aj povinnosť poskytovať spotrebiteľské úvery výhradne bezhotovostnou formou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu