Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Deti sa pre porušovanie svojich práv môžu obrátiť priamo na výbor OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do platnosti dnes vstúpil Opčný protokol k Dohovoru o právach dieťaťa o procedúre oznámení. Ten v praxi umožní deťom z krajín, ktoré tento protokol ratifikovali, smerovať svoje sťažnosti na porušenie práv priamo Výboru OSN pre práva dieťaťa. Podmienkou je, že predtým boli vyčerpané všetky možnosti na vnútroštátnej úrovni. Protokol tak predstavuje nový prostriedok medzinárodnej ochrany práv dieťaťa.

Ako informovalo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, Výbor OSN pre práva dieťaťa bude prijímať a skúmať individuálne oznámenia predložené zo strany alebo v mene jednotlivca alebo skupiny jednotlivcov, ktorí tvrdia, že sa stali obeťami porušovania práv.

Tie sú garantované Dohovorom o právach dieťaťa, Opčným protokolom k dohovoru o predaji detí, detskej prostitúcii a detskej pornografii alebo Opčným protokolom k dohovoru o účasti detí v ozbrojených konfliktoch.

"Individuálne oznámenie proti Slovenskej republike môže jednotlivec podať až po vyčerpaní všetkých dostupných vnútroštátnych prostriedkov nápravy a v čase do jedného roku od ich vyčerpania," priblížilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Ako dodalo, vyčerpanie domácich prostriedkov nápravy sa nevyžaduje, ak je neprimerane predlžované alebo ak je nepravdepodobné, že prinesie účinnú nápravu.

Slovenská republika protokol podpísala 28. februára 2012 a následne ho ratifikovala 3. decembra 2013. Zaradila sa tak spolu s Albánskom, Bolíviou, Kostarikou, Gabonom, Nemeckom, Čiernou Horou, Portugalskom, Španielskom a Thajskom medzi prvých desať štátov, pre ktoré protokol vstupuje do platnosti.

"Opčný protokol je prvou medzinárodnou zmluvou o ľudských právach, pri príprave ktorej Slovensko zohralo úlohu lídra i koordinátora procesu prípravy," priblížilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu