Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

OSN Rusku: Zrušte antihomosexuálny zákon!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Výbor OSN pre práva dieťaťa dnes vyzval Rusko, aby zrušilo zákon zakazujúci "propagáciu" homosexuality, ktorá by mohla byť prístupná neplnoletým osobám. Cieľom zákona má byť chrániť deti, v skutočnosti však podporuje stigmatizáciu a diskrimináciu gejov, lesbičiek, bisexuálov a transgenderových ľudí vrátane detí, citovala výbor agentúra Associated Press

Výbor OSN pre práva dieťaťa vo svojej správe vyjadril obavy, že vágna definícia "propagácie" vedie k tomu, že sa homosexuálna obec v Rusku stáva terčom útokov a pokračujúceho prenasledovania vrátane zneužívania a násilností. Zákon, ktorý podpísal vlani v júli prezident Vladimir Putin, podľa aktivistov zakazuje takmer akékoľvek verejné prejavy podpory homosexuality. Zákon je v centre pozornosti aj v súvislosti zo Zimnými olympijskými hrami v Soči, ktoré sa začínajú vo štvrtok.

Expertný výbor OSN v dnešnej správe odsúdil Vatikán za to, že svojou politikou umožnil duchovenstvu počas uplynulých desaťročí znásilniť či sexuálne zneužiť desiatky tisíc detí a vyzval ho, aby otvoril zapečatené archívy páchateľov sexuálneho zneužívania a tých, ktorí im v cirkvi poskytli ochranu a beztrestnosť. 

Svätú stolicu skritizoval za jej postoj k homosexualite, antikoncepcii a prerušeniu tehotenstva. Uviedol, že by mala prehodnotiť svoju politiku, aby boli zabezpečené práva detí a ich prístup k zdravotnej starostlivosti.

Hoci sa správa sústredila najviac na sexuálne zneužívanie detí, odporúčania výboru podľa agentúry Associated Press ďaleko prekračujú oblasť diskriminácie detí a adekvátnej starostlivosti o ich zdravie. Konkrétne Vatikánu odporúčajú prehodnotiť jeho politiku vo veci prerušenia tehotenstva a antikoncepcie, čím zasahujú do samotného učenia cirkvi o živote. 

Závery Výboru OSN pre práva dieťaťa nie sú záväzné a neexistuje mechanizmus, ktorý by si ich vynútil. OSN iba požiadala Vatikán, aby ich uplatnil v praxi a informoval ju o vývoji v tejto oblasti do roku 2017.  
Najnovšia správa Vatikánu mešká 14 rokov, dodala agentúra Associated Press.
  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu