Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Okruhlica: Situácia s drogami nie je taká zlá

Ľubomír Okruhlica
Ľubomír Okruhlica (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Situácia s drogami, ktorých zvyšky našli vedci v odpadových vodách, či s užívaním lieku Tramal nie je na Slovensku podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu taká, ako sa javí z médií.

"Veľká časť súvisiacich medializovaných informácií, až na výnimky, bola z odborného medicínskeho hľadiska výrazne nevyvážená a prehnane skreslená," skonštatoval. Hlavný odborník poukázal, že napríklad pri interpretovaní výsledkov skúmania odpadových vôd, ktoré realizuje Slovenská technická univerzita, v súvislosti so spotrebou drog treba zachovať opatrnosť.

Výhrady má napríklad k výsledkom o spotrebe pervitínu, pričom poukazuje, že veľká časť zachytenej látky pochádza z voľnopredajných liekov proti prechladnutiu a nádche. "Len časť našimi chemikmi zachytených látok by tak mohla byť pripísaná na vrub drog - pervitínu," doplnil Okruhlica.

Odborník tiež vysvetlil, že liek Tramal, ktorý sa teraz spomínal v súvislosti s jeho zneužívaním na stredom Slovensku, nemožno v lekárskej praxi stotožňovať s heroínom. "Pri zvažovaní každého lieku, či má byť kontrolovaný podľa zákona o omamných a psychotropných látkach, a teda ľudovo považovaný za potenciálnu drogu, sa vždy zvažujú jeho benefity verzus riziká pre zdravie ľudí. Pôsobenie na zmiernenie utrpenia chorých, čo je tlmenie bolesti v prípade Tramalu, je výhodou lieku, ktorá ďaleko prevyšuje výskyt jeho možných nežiaducich účinkov ako pomerne zriedkavo sa vyskytujúcu medializovanú závislosť," zhrnul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu