Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanci o kandidatúre Fica za prezidenta: Je to zbabelý útek do bezpečia!

Podporu vo vlastnej strane má Robert Fico zaručenú
Podporu vo vlastnej strane má Robert Fico zaručenú (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dlho očakávaná správa o kandidatúre premiéra Roberta Fica by sa mala dnes stať skutočnosťou. Informáciu priniesla tlačová agentúra SITA. Do Historickej budovy Slovenskej národnej rady majú prisť členovia vlády, najvyšší predstavitelia Smeru a veľvyslanci. Na stretnutí sa má hodnotiť doterajšie pôsobenie vlády a určiť ďalšie ciele. V Národnej rade sme preto zisťovali, čo na to hovoria ostatní poslanci.

Poslanec za stranu Smer Otto Brixi by kandidatúru premiéra podporil. "Samozrejme, rešpektujem rozhodnutie pána predsedu strany Roberta Fica a budem robiť v spolupráci s kolegami všetko preto, aby sociálna demokracia mala na Slovensku svojho prezidenta. Ja som v podstate nemal nejakého vytypovaného favorita, ktorý by mohol kandidovať za stranu Smer. Keďže je to pán premiér, o to viac ho budem podporovať," dodal Brixi.

Jozef Mikloško z KDH ohlásenie kandidatúry očakával. "Ja som tušil, že to bude takto. Samozrejme, je to pre neho aj riziko, že nemusí vyhrať. Neviem na čo čakal, odlet do Iránu bol trošku nezvyklý. Ja ho pokladám za schopného politika. Keď prestane byť príliš stranícky a autoritatívny, môže byť dobrý prezident.  Dúfam, že ho tam niekto z tých druhých porazí. Či už Hrušovský, Kiska alebo Čarnogurský."

Jeho kolega z KDH Miloš Moravčík vidí premiéra ako zbabelca. "Ak je to pravda, tak sme radi, že Smer už konečne prestal ťahať voličov za nos a pred voľbami povedal, ako to bude. Ak bude kandidovať premiér, tak to považujeme za zbabelý útek z boja, pretože sľúbil voličom istoty a keď vidí, že po dvoch rokoch ich nevie naplniť, tak uteká do prezidentského kresla. My budeme robiť všetko pre to, aby sa stal prezidentom náš kandidát Pavol Hrušovský. Veríme, že on dokáže vyviesť Slovensko z krízy a prinavrátiť naspäť demokraciu," povedal podpredseda kresťanských demokratov pre Topky.

Nezaradený poslanec Hlina vyčítal Smeru nezáujem riešiť situáciu s nebankovkami. "Dnes Smer pochová schôdzu o nebankovkách a zajtra sa ohlási vstup do kandidatúry. Je to ako na Titanicu – kapela hrala a dole sa už topili. Naozaj mi to tak pripadá, že obrovský problém, ktorý je v spoločnosti, zmietnu zo stola, lebo ich to nezaujíma. Tento problém ignorujú a zajtra idú držať čašu vína a priať si všetko dobré. Presne ma napadá scéna z Titanicu, hore hrala kapela a dole plávali mŕtvoly."

Potvrdené ambície o prezidentské kerslo od Roberta Fica očakával aj Ivan Švejna z Mostu-Híd. Dokonca vyhral vďaka stávke aj fľašky vína. "Ja som to očakával. Osobne, keby som chcel byť prezidentom, tak to rovnako načasujem. Dokonca som vyhral stávku. Stavil som sa s vládnymi aj s opozičným poslancami a vyhral som. S každým som vyhral fľašku vína. V predpovediach by som bol opatrný, politika je ako počasie. Sami sme to videli ako to dopadlo s Kotlebom. Uvidíme, aké budú na budúci rok nálady pred voľbami. Fico je určite favoritom na postup do druhého kola," dodal na záver.

Liberál Richar Sulík nešetril kritikou na premiéra. "Je to pre neho asi jediná rozumná možnosť ako zdrhnúť zo zodpovednosti za to, čo tu napáchal za posledné dva roky, takže dalo sa to čakať. Okolo toho sa už veľa rečnilo. Mohli sa paraglajdisti v Iráne obetovať, keď Fico povedal, že bez nich sa nevráti. Uvidíme ako sa tie hlasy rozdelia, ale myslím, že v druhom kole bude Fico a niekto z pravice. Uvidíme tiež, koho postaví Marián Kotleba. Ľudia sú dosť nasratí na vládu, aby zvažovali aj takúto možnosť. Druhé kolo bude však zaujímavé," zaprognózoval Sulík.

Vyjadril sa aj poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník. "Toto bola vec, ktorá bola očakávaná dávno. Akurát to váhanie hovorí o jeho strachu, pretože tá výhra už nie je taká istá. Myslím, že je reálna šanca, že bude porazený a jeho porážka vytvorí dobé predpoklady na to, aby sme Smer porazili aj v rámci parlamentných volieb. Kandidatúra bola dopredu plánovaný scenár, z ktorého ho vyrušili iba župné voľby, že pozícia Smeru nie je taká pevná ako bola. Ale závisí to od toho, kto sa dostane do druhého kola. Vidím to na dvoch kandidátov, ktorí ho dokážu poraziť. Do druhého kola pôjde, ale myslím si, že určite nevyhrá."

Informáciám o kandidatúre stále nedôveruje Anton Martvoň zo Smeru. "Nemôžem to vylúčiť ani potvrdiť, je to skôr otázka na Úrad vlády a pani hovorkyňu pána premiéra. Vyčkajme, čo zajtra bude a potom budete mať dostatok času sa tomu venovať. Keby sa napokon pán premiér rozhodol kandidovať, ja osobne ho určite podporím a určite by som mu prial, aby bol zvolený už v prvom kole," povedal  Martvoň.

Aj keď sa zdá, že situácia okolo premiéra je jasná, vyzerá to tak, že stopercentnú istotu prezidentskej kandidatúry premiéra Roberta Fica, budeme mať až dnes poobede.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu