Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Marian Kotleba konečne prehovoril: Toto sú plány nového župana!

Marian Kotleba Zobraziť galériu (4)
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - O personálnych otázkach na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja zatiaľ jeho novozvolený predseda za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba hovoriť odmieta. Na dnešnej tlačovej besede sa chcel poďakovať voličom za prejavenú dôveru.

"Táto dôvera je pre mňa obrovským záväzkom a som odhodlaný spraviť všetko pre to, aby mohli voliči aj po štyroch rokoch povedať, že voliť ma bolo správnym rozhodnutím," povedal Kotleba.

Novozvolený predseda BBSK sa neobáva, že s ním zastupiteľstvo nebude spolupracovať. "Myslím si, že poslanci dobré nápady podporia. Ak sa rozhodnú ma bojkotovať, sami sa budú zodpovedať svojim voličom za takéto rozhodnutie," dodal líder ĽSNS.

"Ak prídeme s návrhmi v prospech slušných ľudí, v prospech života v kraji, nevidím dôvod, prečo by to tí poslanci nemali podporiť. Ak pre nich bude politické tričko viac ako záujem spraviť niečo pre ľudí, bude to treba dať vedieť obyvateľom nášho kraja,“ uviedol Kotleba.

Marian Kotleba konečne prehovoril:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Marian Kotleba a Miroslav Belička.
Zobraziť galériu (4)
Marian Kotleba a Miroslav Belička.  (Zdroj: SITA)

Spoluprácu so súčasnými parlamentnými politickými stranami ĽSNS odmieta. Považuje ich za politickú mafiu. "Nevidím dôvod, aby som od vlády žiadal peniaze. Suma, ktorú BBSK dostáva na svoj chod, je dostatočná na to, aby sme za tieto peniaze niečo dokázali," povedal Kotleba.

Ako ďalej informoval, jeho prioritami vo funkcii predsedu BBSK budú zlepšenie sociálnej situácie slušných ľudí, vybudovanie perspektívy pre mladých ľudí, aby z kraja neodchádzali, a zlepšenie bezpečnostnej situácie aj v odľahlých častiach kraja. Trvá na tom, že ide o oblasti, ktoré má krajská samospráva vo svojej kompetencii. Spôsoby, ako chce svoje priority dosiahnuť, bližšie nekonkretizoval. "Určite vycestujem aj do mikroregiónov, no tento týždeň to pravdepodobne ešte nebude," doplnil novozvolený predseda.

Doterajšie politické postoje nie sú podľa lídra ĽSNS prekážkou, ktorá by poškodzovala záujmy regiónu. Ako problém vníma informovanie médií o jeho osobe a je pripravený brániť sa právnou cestou. "Prípadných zahraničných investorov osoba predsedu samosprávneho kraja určite nebude zaujímať. Pre nich sú dôležití starostovia a primátori, s ktorými rokujú. Zaujíma ich právna a sociálna situácia. Môžem to povedať, pretože sám som sem dotiahol minimálne troch investorov," doplnil člen predsedníctva ĽSNS Miroslav Belička.

Hoci začiatkom minulého týždňa Kotleba avizoval, že konkrétne mená svojich odborne pripravených spolupracovníkov na riadenie kraja predstaví, keď bude zvolený, dnes tak neurobil s tým, že kým sa neujal funkcie, je to predčasné. Informovať o konkrétnych menách chce po zložení sľubu.

Na otázky, aký je jeho vzťah k holokaustu či Slovenskému národnému povstaniu (SNP) odmietol odpovedať s odôvodnením, že sú to podrývačské otázky nesúvisiace so spravovaním krajskej samosprávy. V tejto súvislosti podotkol, že ho oslovili dve známe advokátske kancelárie, ktoré majú záujem zastupovať ho v súdnych sporoch s médiami.

Marian Kotleba a Miroslav Belička.
Zobraziť galériu (4)
Marian Kotleba a Miroslav Belička.  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu