Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KDH: Smer prišiel v druhom kole o predsedu VÚC, tak chce zrušiť druhé kolo

Marian Kotleba
Marian Kotleba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nízka volebná účasť, ani konkrétne výsledky regionálnych volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) by nemali byť dôvodom na účelové zmeny volebného zákona, alebo zníženie počtu regiónov. V reakcii na úvahy o rušení druhého kola regionálnych volieb, prípadne znížení počtu VÚC na tri plus jedna, ktoré zaznievajú zo Smeru-SD, povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Líder Smeru-SD Robert Fico v minulosti opakovane naznačil ambíciu zmeniť počet VÚC na tri plus jeden, teda východoslovenský, stredoslovenský, západoslovenský kraj a Bratislavu. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková dnes potvrdila aj prebiehajúcu diskusiu o možnosti zrušiť druhé kolo regionálnych volieb.

"Smer-SD mal sedem županov, teraz má šesť, jeden prehral v druhom kole, tak navrhujú zrušiť druhé kolo," povedal Abrhan. "Takýmto spôsobom sa rozhodovať nedá," zdôraznil.

Na otázku či vzhľadom na len niečo vyše dvanásťpercentnú účasť v druhom kole volieb v Košickom kraji nie sú úvahy o zmene počtu regiónov legitímne, Abrhan reagoval, že tieto dve otázky spolu nesúvisia. "Tým, že sa zmení počet vyšších územných celkov, predsa nebude vyššia volebná účasť. To nijako nesúvisí," zdôraznil.

Podľa Abrhana musia zlepšiť informovanie o svojej práci predovšetkým samotní regionálni politici. "Samozrejme, že budeme analyzovať situáciu. Ale dôležité nie je ani tak to, čo so župnými voľbami urobia parlamentné strany, ale ako s tým dokážu naložiť regionálni politici," upozornil. O zákonoch v Národnej rade sa koná v médiách často široká diskusia, o všeobecne záväzných nariadeniach VÚC je väčšinou skôr ticho. "Snáď okrem rušenia škôl, som nejakú väčšiu diskusiu zatiaľ, žiaľ, nezachytil," povedal.

Podľa Abrhana by parlamentné strany skôr mohli vyvodiť dôsledky z faktu, že v týchto voľbách neuspel ani jeden europoslanec a akceptovať princíp "jeden mandát stačí". Na námietku, že voličom neprekážali dva mandáty Pavla Freša (v parlamente, aj na čele Bratislavského samosprávneho kraja), ktorý je zároveň aj predsedom SDKÚ-DS, Abrhan reagoval, že v prípade europoslancov je ťažšie venovať dostatok času práci na Slovensku, aj v Bruseli.

Čo sa týka nečakaného víťazstva Mariana Kotlebu v BBSK, podľa Abrhana je to problém, ktorý v iných štátoch EÚ už mali. "S takýmto problémom museli zápasiť v Rakúsku. S najväčšou pravdepodobnosťou sme svedkami, že nám tu vzniká bystrické Korutánsko a tiež sa s tým budeme musieť vysporiadať," povedal. Dodal, že nie je možné viniť pravicových voličov, že nevolili reprezentanta ľavice Vladimíra Maňku, toho mali podľa Abrhana v prvom rade podporiť v dostatočnom množstve voliči Smeru-SD.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu