Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vzácna návšteva: Na Slovensko pricestuje singapurský prezident Tony Tan

Tony Tan
Tony Tan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na oficiálnu návštevu Slovenska príde dnes prezident Singapurskej republiky Tony Tan s manželkou. S prezidentom Slovenskej republiky Ivanom Gašparovičom prerokujú súčasnú politickú, ekonomickú a kultúrnu spoluprácu oboch krajín.

Singapur je mestský štát v juhovýchodnej Ázii, ktorý leží na rovnomennom ostrove a priľahlých ostrovoch na juh od Malajského polostrova. Na takmer 650 kilometroch štvorcových krajiny žije podľa údajov z roku 2012 viac ako päť miliónov obyvateľov. Singapur založil v roku 1819 sir Thomas Stamford Raffles z Britskej východoindickej spoločnosti a v roku 1867 sa stal britskou kolóniou.

Počas druhej svetovej vojny ostrov dobyli japonské vojská a Japonci si ostrov udržali až do konca vojny. V roku 1963 sa Singapur stal členom Malajskej federácie a o dva roky neskôr, v roku 1965, z federácie vystúpil a stal sa nezávislým štátom. Singapur je parlamentná republika, výkonnú moc má vláda a zákonodarnú jednokomorový parlament.

V krajine žijú prevažne Číňania - 77%, no veľkú časť obyvateľstva - 15% tvoria aj Malajci a zvyšok sú Indovia. Úradným jazykom je na prvom mieste angličtina, obyvatelia vyznávajú predovšetkým budhizmus alebo islam, žijú tam však i kresťania a hinduisti. 

Singapur je jednou z najprosperujúcejších krajín so silným medzinárodno - obchodným prepojením. Jeho prístav patrí medzi najvyťaženejšie prístavy na svete a ukazovatele HDP na obyvateľa sú porovnateľné so západoeurópskymi krajinami. 

Ivan Gašparovič sa bude počas rokovaní s prezidentom Singapurskej republiky Tonym Tanom zaujímať o singapurské skúsenosti v budovaní konkurencieschopnej ekonomiky, kde patrí Singapur k svetovej špičke. Obaja prezidenti tiež vyhodnotia dosiahnutý pokrok vzájomnej spolupráce od návštevy slovenského prezidenta v Singapurskej republike v roku 2006, keď sa Ivan Gašparovič stretol s vtedajším prezidentom Sellapanom Rama Nathanom a predsedom singapurskej vlády Lee Hsien Loongom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu