Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko sa zapojí do ďalšej pátracej operácie Interpolu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Po vlaňajšej pátracej operácii Interpolu Infra-Red sa Slovenská republika zapojí aj do ďalšej s názvom Infra-Amerika.

V Bratislave to dnes potvrdil generálny tajomník Interpolu Ronald Kenneth Noble po pracovnom obede s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a predstaviteľmi slovenskej polície. Vďaka akcii Infra-Red sa vlani podarilo vypátrať Bakiho Sadikiho v Kosove, Viliama Mišenku vo Venezuele a Karola Mella v Belize.

"Slovensko skutočne veľmi agresívne, v pozitívnom slova zmysle, bolo zapojené do hľadania a identifikácie osôb na úteku, takže očakávame, že SR bude súčasťou tohto projektu," povedal Noble. Slovensko pochválil za to, že bolo jednou z prvých krajín, ktoré testovali globálny komunikačný systém Interpolu. Noble bol v Bratislave naposledy pred desiatimi rokmi. Pokým vtedy slovenská polícia pracovala s databázou Interpolu 40.000 až 50.000 ráz ročne, vlani to už bolo viac ako štyri milióny ráz, poznamenal.

"Zmenil sa na akčnú organizáciu, ktorá prispieva nielen k tomu, aby sme mohli chytiť zločincov, ale najmä omnoho viac chráni našich občanov, a to najmä nový projekt, ktorý by mal garantovať bezpečnosť cestovania proti kradnutým a strateným pasom,“ povedal o Interpole a pripravovanom projekte Kaliňák.

Dodal, že ani v prípade Mella, ktorého sa zatiaľ nepodarilo dostať z Belize na Slovensko, polícia nezložila zbrane. "Je to tam asi trochu komplikovanejšie ako v iných krajinách," skonštatoval. Policajný prezident Tibor Gašpar vníma návštevu generálneho tajomníka Interpolu ako vyjadrenie, že práca slovenskej polície má význam.

K účasti na akcii Infra-Amerika, ktorá by sa mala zamerať na hľadané osoby ukrývajúce sa najmä v štátoch Strednej Ameriky, veľa nepovedal. "Koľko osôb a koho vlastne zaradíme do zoznamu, to je vecou utajenou práve preto, aby sme boli úspešní," vysvetlil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu