Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fronc: Kompetencie škôl sa znižujú, posilňuje sa centrálny dirigizmus

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela školského zákona z dielne ministra Dušana Čaploviča (Smer-SD) potvrdzuje, že postupne osekávaním salámovou metódou sa stále viac a viac znižujú kompetencie škôl a riaditeľov a posilňuje sa centrálny dirigizmus.

Vyhlásil to dnes poslanec Martin Fronc (KDH) počas parlamentnej rozpravy k spomínanej novele, ktorá podľa neho počíta s tým, že zriaďovateľ školy bude určovať počty žiakov aj počty tried.

"Na čo máme právnu subjektivitu škôl, na čo máme riaditeľa? Bude už len stanovovať rozvrh školy a obávam sa, že tým jeho kompetencie skončia. Týmto obmedzujeme súťaživosť medzi školami," odkázal ministrovi. Exminister školstva sa zároveň obáva, že stanovením minimálnych limitov na počty žiakov hrozí zánik niektorých málotriedok. Za dobrú cestu nepovažuje ani navrhované zrušenie možnosti nahradiť maturitnú skúšku jazykovým certifikátom.

Na druhej strane Fronc ocenil návrh, aby deti s postihnutím bolo možné hodnotiť slovne. "Mohlo by to ísť ešte ďalej, lebo som presvedčený, že predmety, ktoré majú v názve výchova, by obyčajne nemali natoľko viesť k získavaniu vedomostí, ako k pestovaniu postojov a vzťahov," myslí si opozičný poslanec.

Na Froncovu kritiku nikto z prítomných poslancov Smeru-SD ani minister školstva nereagoval. Samotná novela školského zákona počíta s tým, že triedy druhého stupňa základných škôl a stredných škôl by mali byť od januára 2014 plnšie. Zvyšujú sa totiž maximálne počty žiakov na druhom stupni, a to z 28 na 29 a v strednej škole z 30 na 31 žiakov. V triede, v ktorej sú žiaci dvoch ročníkov prvého stupňa základnej školy, môže byť maximálne 24 žiakov.

Od septembra 2015 tiež majú maturanti prísť o možnosť nahradiť maturitnú skúšku jazykovým certifikátom. V minulom školskom roku bola uznaná náhrada maturitnej skúšky z cudzieho jazyka 1395 žiakom, čo predstavovalo 2,41 percenta maturantov z cudzieho jazyka.

Rezort chce uznávanie certifikátov zrušiť, "nakoľko ich poskytujú rôzne inštitúcie, úroveň ktorých nie je možné kontrolovať zo strany štátu, rovnako nie je možné kontrolovať a preverovať úroveň priebehu a administrácie skúšky". Proti sú jazykové školy, ktoré tvrdia, že ide o medzinárodné certifikáty, ktoré majú u zamestnávateľov vyššiu váhu než slovenská maturita.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu