Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dobrovoľníci v Tatrách zbierali odpad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Pred začiatkom leta sa vo Vysokých Tatrách naplno rozbehla dobrovoľnícka služba. Od polovice júna doteraz sa v horách vystriedalo cez 120 dobrovoľníkov, ktorí sa podieľali na rôznych prospešných prácach.

"Podarilo sa dosť veľa vecí urobiť, vyzbierali sme veľmi veľa odpadkov z dolín. Týždenne tu bolo v priemere 10 až 12 dobrovoľníkov, ktorí odpracovali 300 až 350 hodín, takže odviedlo sa neuveriteľné množstvo práce," zhodnotil vedúci Tatranskej dobrovoľníckej služby (TDS) Matej Turjaník.

Dobrovoľníci pomáhali pri zbieraní odpadkov, čistení odrážok pri turistických chodníkoch, ale aj pri rekonštrukcii Galérie Encián na Skalnatom plese. "Práca bola rôznorodá, snažili sme sa tých dobrovoľníkov umiestňovať každý deň do inej doliny. Robili túto prácu zadarmo, my sme im poskytli len ubytovanie. Väčšina dobrovoľníkov bola zo Slovenska, mali sme však dva turnusy aj z Poľska, pričom naši členovia zamierili zase do Poľska, aby pomáhali tam. Táto výmena bola veľmi úspešná, pretože od poľských kolegov sme sa mohli veľa naučiť, keďže tam tá dobrovoľnícka činnosť už funguje a u nás je to ešte len v plienkach," vysvetľuje Turjaník.

Podľa neho na Slovensku ľudia ešte nemajú vytvorený vzťah k dobrovoľníctvu, nerozumejú tomu, prečo by sa mali stať dobrovoľníkmi a čo im to môže priniesť. "To nám tí poľskí dobrovoľníci celkom ozrejmili. Oni sa rozhodnú stať dobrovoľníkmi preto, aby horám vrátili to, čo v nich získali, ale mohli nadviazať aj nové kontakty a rozvíjali región, v ktorom pôsobia. Chceme dosiahnuť, aby naši dobrovoľníci boli motivovaní nielen tým, že dostanú zadarmo ubytovanie v Tatrách a spoznali niečo nové, ale aby sa každý rok vracali a vytvorili komunitu," zdôraznil Turjaník.

Dobrovoľnícke turnusy sa skončili tento týždeň, zatiaľ sa neuvažuje o zapojení dobrovoľníkov do práce aj počas zimnej sezóny. Turjaník však nevylúčil, že k tomu postupne dôjde, všetko závisí od podmienok, aké im bude schopná TDS vytvoriť. "Väčšina dobrovoľníkov, ktorí počas leta prišli, bola zo všetkých krajov Slovenska, vysokoškoláci a ľudia vo veku od tých 16 do 30 rokov. Boli to ľudia, ktorí sú zapálení pre Tatry, chceli spoznať nových ľudí a vyskúšať niečo nové," dodal Turjaník.

Na budúci rok chystajú v TDS niekoľko noviniek, všetko však záleží od toho, ako sa podarí vyriešiť logistické problémy, ktoré majú. "Som veľmi spokojný a ďakujem pekne všetkým, ktorí sem prišli. Trochu ma hnevá, že nemáme vybudované také perfektné podmienky pre dobrovoľníkov, ako majú v Poľsku. Stále budujeme kúpeľne, záchody, ubytovanie a pod., ale myslím si, že tí ľudia to chápu a budú sa vracať späť, máme zatiaľ dobré odozvy," uzavrel Patrik Kolesár z Tatranského okrášľovacieho spolku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu