Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čistenie kostolnej veže v Jelšave: Vyniesla sa tona netopierieho trusu!

Z kostolnej veže v Jelšave vyniesli tonu netopierieho trusu
Z kostolnej veže v Jelšave vyniesli tonu netopierieho trusu (Zdroj: TASR)

JELŠAVA - Približne jednu tonu netopierieho trusu vynosili dnes pracovníci Národného parku Muránska planina (NP MP) z veže evanjelického kostola v Jelšave.

Ako povedal zoológ NP MP Jerguš Tesák, takouto prácou sa snažia vytvárať dobré vzťahy medzi cirkevnými zbormi a ochranármi prírody. V historických budovách sa totiž počas rokov môže nazhromaždiť taká váha trusu, ktorá by mohla ohrozovať statiku budov. 

Evanjelický kostol v Jelšave postavili ako tolerančný kostol v rokoch 1784-1785. V súlade s obmedzeniami pre takéto kostoly nemal vežu. Empírovú hranolovú vežu dostavali v roku 1834. Práve jej najvrchnejšiu časť využíva v lete kolónia netopierov obyčajných a večerníc pozdných.

"Je jeseň a to je najvhodnejší čas na vyčistenie takýchto priestorov. Takto pomôžeme jednak statike kostola, ale tiež zlepšíme podmienky pre netopiere. V lete takéto práce robiť nemôžeme, pretože by sme netopiere vyrušovali. V zime by zase bol ten trus zamrznutý," vysvetlil Tesák.

Pracovníci správy NP MP sa museli prispôsobiť mimoriadne nepriaznivým pracovným podmienkam. Drevené schody do veže sú úzke a strmé. Pozorní museli byť aj pri preliezaní otvorov medzi jednotlivými poschodiami. Na mieste letnej kolónie netopierov pracovali celý čas prikrčení pre nízky strop.

"Je to skutočne prácne, je to treba vyzbierať, naložiť do vriec. Nesmieme zabúdať aj na vlastnú ochranu. Keďže sa tu práši, nevyhnutné sú respirátory na ústach a vzhľadom na to, že pracujeme s biologickým materiálom, nezaobídeme sa bez rukavíc, pracovného oblečenia a obuvi," doplnil zoológ. 

Nazbieraný trus zostal po dohode s miestnym evanjelickým farárom Ivanom Bojnom odložený pri kostole. "Kolóniu, ktorá sa tu usadila vnímame veľmi citlivo a pozitívne. Teší nás a robíme všetko preto, aby sa tu tieto živočíchy udržali a zostali aj pre ďalšie generácie. Nielenže sa starajú o likvidáciu hmyzu, ale nám aj pomôžu pri zveľadení cirkevného majetku. Záhradkárom sú už dobre známe vlastnosti trusu známeho ako guano. Je to výborné hnojivo a my ho teraz ponúkneme záujemcom," doplnil Bojna. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu