Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Povodne nešetria ani pamätníky: V Devíne čoskoro vyhlásia krízový stav

V bratislavskej mestskej časti Devín čoskoro vyhlásia krízový stav
V bratislavskej mestskej časti Devín čoskoro vyhlásia krízový stav (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V bratislavskej mestskej časti Devín čoskoro vyhlásia krízový stav pre stúpajúcu hladinu Dunaja a Moravy. Potvrdila to starostka Ľubica Kolková.

"Voda už dosahuje do pivníc domov na Devínskej ceste," povedala Kolková. Práve na tomto mieste mávajú ľudia najčastejšie problémy s vysokou vodou. "Je pravdepodobné, že budú potrebovať vrecia s pieskom. Máme k dispozícii dobrovoľných hasičov a aj Hasičský a záchranný zbor avizoval, že je pripravený okamžite pomôcť," povedala starostka. Na Devíne pri sútoku Dunaja a Moravy už osadili mobilné protipovodňové hradenie.

"O tom rozhodol Slovenský vodohospodársky podnik," dodala Kolková. V oblasti pri pamätníku Brána slobody je už zaliaty chodník, suchou nohou sa nedá prejsť po promenáde z parkoviska pod Hradom, ktorá vedie okolo úpätia skaly. Devínčanov stúpanie hladiny riek zastihlo akurát v deň hodov.

Hladina Dunaja o 18:00 dosahovala úroveň 1. stupňa povodňovej aktivity len na jednom mieste, a to na stanici v Bratislave, kde dosiahla 682 centimetrov. Aj Morava tento stupeň dosiahla len na jednom mieste v Devínskej Novej Vsi, kde mala jej hladina 516 centimetrov. Meteorológovia však predpokladajú, že Dunaj bude ďalej stúpať.

Ďalšie zrážky, ktoré spadli zo soboty do dnešného rána spôsobili opätovný výrazný vzostup hladiny Dunaja, čo sa prejavuje aj na našom úseku. Zrážky dosiahli v úhrnoch od 30 do 80 milimetrov, ojedinele nad 90 milimetrov. Je vysoký predpoklad dosiahnutia a prekročenia hodnôt zodpovedajúcich 2. a 3. stupňu povodňovej aktivity, a to na celom slovenskom úseku od Devína až po Štúrovo. Táto situácia by mala pretrvávať výhľadovo do konca nasledujúceho týždňa. 

Nachádzate sa aj vy na mieste postihnutom povodňami? Pošlite nám informácie k aktuálnej situácii, fotky a videá na tipy@topky.sk. Ďakujeme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu