Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Oslávte Deň detí, ako sa patrí: Poradíme vám, kam sa vybrať!

Medzinárodný deň detí - Na palube jednorožca Zobraziť galériu (6)
Medzinárodný deň detí - Na palube jednorožca

BRATISLAVA – Deň, na ktorý sa každé dieťa teší, je tu. Medzinárodný deň detí vyšiel na sobotu, o to väčšiu radosť majú tí najmenší, ktorí svoj deň môžu stráviť s rodičmi a blízkymi počas celého víkendu. Mestá a organizácie po celom Slovensku pripravili pestrý program, stačí si vybrať.

SOBOTA

SND láka na obľúbené predstavenie Mechúrik - Koščúrik

Pestrý program pre najmenších divákov pripravilo Slovenské národné divadlo. Sviatku detí bude venovaný program v sídle národného divadla na Pribinovej ulici a v historickej budove divadla na Hviezdoslavovom námestí. Deti zabavia všetky tri súbory SND - činohra, opera aj balet.

Hlavným ťahákom divadelného programu je (od 11:00) obnovená premiéra tanečnej rozprávky Narodil sa chrobáčik v Balete SND. Činohra SND pozýva (o 13:00) na obľúbenú rozprávku Mechúrik – Koščúrik, po ktorej deti čaká hudobné stretnutie s hercami nazvané Spievaj ako Mechúrik. Opera deťom prichystala (o 17:00) interaktívne predstavenie Kominárik ako ho nepoznáte.

V celej budove národného divadla čaká deti bohatý sprievodný program - bezplatné kurzy, ktorými deti povedie členka Činohry SND Božidara Turzonovová, spevácke talenty si pod patronát zoberie sólista Opery SND František Ďuriač a malým tanečníkom sa budú venovať pedagógovia z Tanečného konzervatória Evy Jaczovej. Podrobnejšie informácie sú na webstránke divadla http://www.snd.sk.

Bábkové divadlo, šašo a vláčik Prešporáčik na Bratislavskom hrade

10:00-16:00 Kancelária Národnej rady SR pre rodiny s deťmi - zážitkový program, zvieratká, obľúbené rozprávkové postavičky, rôzne atrakcie, vystúpenia šaša a tanečníkov

Na pódiu (Čestné nádvorie pri soche Svätopluka) vystúpia detský folklórny súbor Čečinka, Základná umelecká škola Exnárova Bratislava. Popoludní pripravili pre deti predstavenie Bratislavského bábkového divadla O červenej čiapočke, hudobné a tanečné formácie zo Základnej umeleckej školy Exnárova Bratislava. Pod pódiom bude s deťmi interaktívne pracovať Šašo Kulíšek.

Aktuálne z osláv MDD na Bratislavskom hrade.
Zobraziť galériu (6)
Aktuálne z osláv MDD na Bratislavskom hrade.  (Zdroj: SITA)

Nádvorie hradu bude patriť historickému šermu v podaní Skupiny URSUS, šermiarskemu vystúpeniu detí „Mladé medvede“. Deti si budú môcť vyrobiť v tvorivých dielňach šperky z drôtu a korálikov, vytvoriť farebný obrázok Bratislavského hradu a namaľovať kamienky podľa svojej fantázie. Zvieratká z balónov a všeličo iné vymodeluje deťom balónový kúzelník.

V paláci hradu čakajú na deti filmové rozprávky, maľovanie na tvár a pre mamičky dekoratívne líčenie. Na Západnej terase si môžu deti vyskúšať jazdu na elektrických motorkách. Východná terasa bude príťažlivá pre najmenšie deti, ktoré tu nájdu nafukovací hrad, šmykľavku a vystúpenie sokoliarov. Rozprávkové postavičky Snehulienku, princa, Meckey a Minnie, Šmolka stretnú deti v celom areáli hradu. Premávať bude aj vláčik „Prešporáčik“, ktorý odvezie deti a ich rodičov každých 30 minút z Bratislavského hradu na Župné námestie.

Ministerstvo životného prostredia, átrium na Námestí Ľ. Štúra 1 – 10:00-14:00 Deň otvorených dverí

Sad Janka Kráľa – 10:00-16:00 Na palube jednorožca - súťaže, vystúpenia detských umelcov a hostí; registrácia: Aupark, Einsteinova 18

Čunovo, areál Divoká voda – 11:00 Oslava Dňa detí

V košickej ZOO budú krstiť tučniaky.
Zobraziť galériu (6)
V košickej ZOO budú krstiť tučniaky.  (Zdroj: Miro Vacula)

Košická ZOO otvára DinoPark a krstí tučniaky

Súčasťou ZOO v Košiciach sa od soboty 1. júna stane DinoPark - unikátny zábavný a vzdelávací park s modelmi dinosaurov v životných veľkostiach otvorí svoje brány o 9:00. Návštevníci môžu v DinoParku stretnúť stádo obrnených stegosaurov, dvojicu päť metrov vysokých brachiosaurov dravého allosaura i 12 metrov dlhý model impozantného vládcu druhohôr – tyrannosaura rexa. Celkovo je nainštalovaných 50 ozvučených a sčasti i pohyblivých modelov druhohorných zvierat v životných veľkostiach, ktoré sú zasadené do dekorácie prírody druhohôr.

„Bonusom navyše v tento deň bude v ZOO krst tučniakov – dvoch najmladších prírastkov. Návštevníci si budú môcť kúpiť lístky kombinované aj sólo, zvlášť do ZOO a zvlášť do DinoParku,“ hovorí pracovníčka ZOO Eva Malešová. Okrem stáleho parkoviska budú mať vodiči k dispozícii aj dve dočasné taktiež neplatené parkoviská, ktoré budú riadne označené. Návštevníkom bude slúžiť kyvadlová doprava.

Prevezte sa na Košickej detskej historickej železnici

Do programu sobotňajšieho Dňa detí sa tradične zapája Košická detská historická železnica. Malých aj veľkých návštevníkov budú čakať riadne, ale aj mimoriadne vlaky zo stanice Čermeľ do Alpinky. "Pripravené sú cestovné lístky so zľavami na rôzne detské atrakcie na Alpinke, náučný chodník Čermeľským údolím a pre nádejných záujemcov pripraví železnička aj výhybkársky kurz na stanici Alpinka či fotenie v uniformách," uviedla Zuzana Lehotská z Občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Prevádzka železničky sa tradične začína ráno o 9.15 h, posledná jazda z Čermeľa je o 17.15 h s návratom o 18.00 h. S určitosťou vyrazí aj mimoriadny vlak o 10.15 h, ďalšie mimoriadne jazdy budú v prípade veľkého záujmu verejnosti o cestovanie.

Krst mláďat zebier a africké rytmy v bojnickej ZOO

ZOO Bojnice pripravila k Medzinárodnému dňu detí 1. júna slávnostný krst troch mláďat zebier Hartmannovej, historickému odchovu vzácneho a ohrozeného druhu tejto ZOO. Krstnými rodičmi zebier sa stanú zástupcovia outdoorovej firmy Bushman, súčasťou krstu bude aj vyhlásenie víťazov výtvarnej súťaže "Pomáhame ohrozeným druhom".

Podujatie sa začne o 12.00 h pri výbehu zebier Hartmannovej. "Kultúrny program si pripravili deti z Centra voľného času Junior v Bojniciach a deti zo Základnej umeleckej školy Ladislava Stančeka. Hudbu v afrických rytmoch zaistí hudobná skupina zo Základnej umeleckej školy v Bojniciach," uviedla pracovníčka pre vzdelávanie ZOO Bojnice Anna Kohutková.

V rámci programu je pripravené aj maľovanie na tvár v štýle zebier, počas dňa bude možné sledovať aj kŕmenie niektorých druhov zvierat. "O 11.00 h môžu návštevníci vidieť kŕmenie korytnačiek a leguánov, o 11.30, 13.30 a 16.30 h kŕmenie v pavilóne opíc. Od 13.30 do 14.00 h sa budú kŕmiť medvede, ktoré navyše dostanú aj sladké medové maškrty a o 15.00 h môžu návštevníci vidieť cvičenie našich sloníc," uzavrela Kohutková.

Ihrisko v Giraltovciach sa zmení na bojisko

Obec Giraltovce v okrese Svidník pozýva spolu s Ozbrojenými silami na futbalové ihrisko. Okrem nafukovacích a adrenalínových atrakcií, poľného kina či poľnej čitárne, ukážok práce a techniky ozbrojených síl, preletu vrtuľníka OS SR s výsadkom parašutistov, čistenia zamínovaného priestoru ženistami je na programe (13:30-15:00) aj autogramiáda športovcov z Dukly Banská Bystrica, kulturistov Jany Purdjakovej a Igora Kočiša a atlétky Jany Velďákovej.

Na Detskom folklórnom festivale vystúpi 360 tanečníkov.
Zobraziť galériu (6)
Na Detskom folklórnom festivale vystúpi 360 tanečníkov.  (Zdroj: SITA)

Ľudovky pod Likavským hradom: Na festivale vystúpi 360 tanečníkov

Na Detskom folklórnom festivale Pod Likavským hradom cez víkend 1. a 2. júna vystúpi 360 tanečníkov a desiatky hudobníkov. Festival je určený širokej diváckej verejnosti a priaznivcom folklóru a ľudového umenia. Spolu s festivalom sa uskutoční aj celoštátna súťažná prehliadka. Počas dvoch dní sa predstaví 15 folklórnych súborov a hosťujúci súbor z Poľska. Program sa po oba dni začína (o 14:00) v kultúrnom dome a amfiteátri pod hradom Likava.

Popradské deti sa môžu tešiť na vystúpenie superstaristu Martina Haricha.
Zobraziť galériu (6)
Popradské deti sa môžu tešiť na vystúpenie superstaristu Martina Haricha.

V Poprade budú MDD oslavovať hrami, súťažami, vystúpi aj Martin Harich

Hlavná časť osláv pod názvom Deň radosti bude v sobotu na Námestí sv. Egídia v Poprade. „Celá horná strana námestia bude patriť hrám a súťažiam, ktoré sme pripravili v spolupráci s centrom voľného času. V dolnej časti námestia pri Redute nájdu deti kútik rôznych atrakcií,“ informoval vedúci oddelenia kultúry Mestského úradu v Poprade Rudolf Kubus.

V sobotu sa na pódiu vystrieda päť tanečných súborov, tri divadelné súbory a predvedie sa pouličná show s dinosaurami. Popoludní pripravilo mesto vystúpenie Martina Haricha. Tí najvytrvalejší si môžu krátko po zotmení pozrieť na veľkom plátne rozprávku Shrek 3 / Zvonec a koniec. V prípade nepriaznivého počasia sa podujatia presunú do Arény Poprad. O prípadnej zmene miesta konania budú organizátori včas informovať. V tejto chvíli stále platí, že oslavy Medzinárodného dňa detí sa uskutočnia na Námestí sv. Egídia.

Oslavy dňa detí budú v Poprade pokračovať aj nasledujúce dva dni. V nedeľu popoludní sa môžu v exteriéroch Centra voľného času v Poprade predstaviť majitelia psíkov v súťaži Ja a môj psík. Program dňa detí v Poprade uzavrú pondelkové tvorivé dielne určené pre deti. Dielne pod názvom Farebný svet detí budú v priestoroch Základnej umeleckej školy v Poprade. Na záver podujatia je pre deti pripravená projekcia animovaného filmu Shrek 3 / Zvonec a koniec.

Šoproňa, okres Galanta (futbalové ihrisko)  

11:00 - Dobrovoľný hasičský zbor Šoporňa
12:00 - Rozprávková cesta lesom
14:00 - Motorkársky klub Šoporňa
16:00 - ukážky sokoliarov

Chrenová, Nitra (dopravné ihrisko) – 14:00-18:00 Bezpečne na Deň detí - dopravná výchova s policajtmi, základy prvej pomoci, súťaž a žrebovanie o vecné ceny, hádanky, maľovanie na tvár. Pre deti bude pripravených šesť stanovísk dopravnej a mestskej polície, zdravotnej školy a úseku rýchlostnej cesty PR1BINA.

Číž, okres Rimavská Sobota – 09:00 Otvorenie letnej kúpeľnej sezóny 2013 a Deň detí

Trenčín – 10:00-14:00 Deň detí v Trenčíne na Mierovom námestí

Vráble, časť Dyčka (futbalové ihrisko) – 10:00 MDD spojený s pokusom o zápis do Knihy slovenských rekordov v počte zjedených hot-dogov

Na Železnej studničke budú bicyklovať za onkologické deti.
Zobraziť galériu (6)
Na Železnej studničke budú bicyklovať za onkologické deti.

 

NEDEĽA

Deň detí v bratislavskej ZOO

Oslavovať s malými Bratislavčanmi začne v nedeľu 2. júna o 11.00 h komentovaným kŕmením a o 14.00 h odštartuje v ZOO zábavný program aj s Majstrom "N" a maskotmi televízie Minimax Mini, Maxom, Mickou a Bumbrlíčkom. Vystúpi speváčka Deborah a v ZOO tiež slávnostne pokrstia nosáľa červeného Pinokia. Chýbať nebude skákací hrad, tvorivé dielne či maľovanie na tvár.

Železná studnička bude bicyklovať za onkologicky choré deti

Aj jazdením na bicykli možno pomôcť onkologicky chorým deťom. V nedeľu od 10:00 sa na bratislavskej Železnej studničke uskutoční prvý ročník cyklistických pretekov Novomestský pedál. Celý výťažok zo štartovného pôjde na pomoc deťom, ktoré trpia onkologickým ochorením.

Preteky organizuje bratislavská mestská časť Nové Mesto v spolupráci s občianskym združením Deťom pre život a budú súčasťou série pretekov s názvom Župný pohár - Na bicykli deťom. Štart i cieľ bude na lúke pri bývalej reštaurácii Snežienka. Okruh má päť kilometrov s prevýšením 200 metrov.

Deň detí v Tatranskej galérii

Na podujatie S deťmi za umením pozýva v nedeľu od 14:00 pri príležitosti Medzinárodného dňa detí Tatranská galéria v Poprade na Hviezdoslavovej 12.

Mestský park na Sihoti ponúka atrakcie pre deti aj bezplatné vyšetrenie

Oslavy Medzinárodného dňa detí v Nitre budú tento rok spojené s podujatím Mesto zdravia. V Mestskom parku na Sihoti budú v nedeľu okrem atrakcií pre deti aj mobilné lekárske ambulancie.

Návštevníci budú môcť bezplatne absolvovať rôzne vyšetrenia, vypočuť si informácie z oblasti medicíny a zároveň finančne podporiť Fakultnú nemocnicu Nitra, ktorá poskytne na podujatie svojich odborníkov. Chýbať nebudú prednášky na témy z oblasti gynekológie, srdcovo-cievnych ochorení, osteoporózy či pediatrie.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu