Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lipšic chce revolúciu: O každej vážnej veci by mali Slováci rozhodnúť v referende!

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nová väčšina Daniela Lipšica ku sebe prizvala odídených liberálov z SaS, ktorí ešte pred nedávnom obhajovali dekriminalizáciu marihuany či registrované partnerstvá homosexuálov. Lipšic tvrdí, že s liberálmi bez problémov dohodne, keďže legalizáciu marihuany a registrované partnerstvá nepovažuje za priority. O európskych témach by nechal hlasovať občanov v referende. Prečítajte si rozhovor s poslancom Danielom Lipšicom.

Máte za sebou fúziu s Liberálnou Dohodou, do akej miery ste sa dohodli na témach, ktoré by mohli byť konfliktné? SaS sa rada angažuje v otázkach, ktoré by vám neboli po vôli.

Nemyslím si, že tieto témy sú kľúčové. Vieme sa zhodnúť na deväťdesiatich percentách programu, ktoré sa týkajú ekonomiky, korupcie, vymožiteľnosti práva, zamestnanosti, či zdravotníctva a školstva. Keď sa rodiny stretnú pri nedeľnom obede, riešia, či budú mať zamestnanie a mzdu. Či budú mať dobrú zdravotnú starostlivosť. Neriešia registrované partnerstvá, to nie je pre Slovensko priorita. Na desatinu spoločných tém môžeme mať rozdielny názor. Je normálne, že strana, ktorá chce spájať, bude mať vo svojich radoch konzervatívcov aj liberálov. Je to tak napríklad u amerických republikánov, alebo rakúskych ľudovcov.

V parlamente bola nedávno búrlivá diskusia okolo novely trestného zákona, ktorá znížila tresty za držbu určitého množstva drog. Tu by ste sa asi s bývalými poslancami SaS nezhodli.

Vôbec nešlo o znižovanie trestu pre držiteľov drog, ale pre dílerov. Priznal to aj minister spravodlivosti. Vyzýval som Martina Poliačika zo SaS, ako aj ministra spravodlivosti, aby predložili prípad človeka, ktorý sa ako bežný užívateľ drog dostal za mreže ako prvotrestaný páchateľ. Nič také nepriniesli. Vždy budú témy, na ktoré budeme mať rozličné názory, ale tie pre dnešné Slovensko dnes nie sú prioritné. Tá rodina pri nedeľnom obede určite nerieši ani legalizáciu marihuany.

Mimochodom, preto presadzujeme aj referendá, ktoré by sa konali súčasne s parlamentnými voľbami. Nebude to stáť viac a účasť bude zabezpečená tiež.

Ďalším bodom zlomu by mohli byť témy európskej integrácie, kvôli eurovalu padla vláda. Podobné témy sa budú valiť ako na bežiacom páse, niektoré krajiny dlhodobo tlačia na užšiu integráciu. Máte nejakú dohodu s liberálmi?

Máme. Pripomínam, že vo vláde som tiež nehlasoval za euroval. Najmä preto, že sme nemali mechanizmus, aby každá pôžička, ktorá zo Slovenska odíde, musela mať súhlas parlamentu. S vtedajšími ministrami  Miškovom a Krajcerom sme sa snažili nájsť riešenie v tejto línií. Aby o pôžičkách rozhodoval parlament a vláda by nepadla. Ak by bol osud vlády na nás, som presvedčený, že vláda by nepadla.

Pri eurointegračných témach jestvujú krajiny, v ktorých akékoľvek ďalšie prenesenie kompetencií do Bruselu schvaľujú ľudia v referende. Napríklad Írsko. Toto je dobrý model.

Podľa kuloárnych rečí ste so skupinou okolo Miškova a Kollára neoficiálne rokovali už dlhšie. Kedy ste sa začali baviť o konkrétnom modeli spolupráce?

Stretávali sme sa neformálne, aj pred rozkolom v SaS. Ale nehovorili sme o tom. Vyplynulo to nejako prirodzene. Išlo o to, že voliči pravice začali byť frustrovaní z neschopnosti strán rozhýbať sa k čomukoľvek. V krátkom čase prinesieme ekonomické a sociálne témy, ktoré by Slovensko mohli posunúť ďalej. Nie za všetko môže kríza. Napríklad v Nemecku, Rakúsku či Estónsku rastie zamestnanosť napriek kríze. Na Slovensku klesá. Nezamestnanosť priamo súvisí s korupciou a nefunkčným súdnictvom. Toto je prioritnejšia téma ako registrované partnerstvá.

Dohodli ste sa s Liberálnou dohodou aj na finančnej spoluúčasti na chode strany?

Nie. Všetky finančné dary, ktoré strana dostala, zverejňujeme na internete. Tak to bude aj naďalej.

Keď už sme pri sponzoroch. Najštedrejším sponzorom Novy je podnikateľ Dávid Molnár, ktorý venoval 50 tisíc eur. Jeho otec Ján za Mečiarovej éry sprivatizoval mäsokombinát. Aký vzťah je medzi Molnárovcami a Novou väčšinou?

Dávid Molnár je mladý právnik, ktorý sa angažuje v Novej väčšine. Dar je oficiálne priznaný, priznávame všetky dary. Iné strany sú financované z rôznych nelegálnych darov, igelitiek... Tam nikto nevie od koho to je, od akej finančnej skupiny to prišlo, alebo neprišlo. Ľudia majú právo vedieť, kto tú stranu financuje. U nás to vedia.

Niekoľko krát ste sa viditeľne inšpirovali americkou politikou. Od Reagana, cez kategórie trestných činov, až po grilovačky...

Grilovačky nie sú americká inšpirácia. Robili sme ich preto, že grilovanie ma skrátka baví. S rodinou grilujeme snáď každý týždeň, tak sme sa rozhodli osloviť ľudí touto formou. Delenie na zločiny a prečiny sme mali na Slovensku aj v minulosti. Ľudia majú často nesprávne dojmy z amerických filmov. Napríklad porota na súde. To však nie je americký vynález. Mnohé európske krajiny majú poroty. Boli aj na Slovensku pred rokom 1950.

V niektorých prípadoch priznávam inšpiráciu z Ameriky. Napríklad pri zavedení zásady trikrát a dosť pre recidivistov. Ale delenie trestných činov bolo na Slovensku historicky zavedené. Ale inšpirujeme sa aj v iných krajinách. Špeciálny súd a prokuratúru sme prevzali z Talianska, preukazovanie pôvodu majetku z Írska. Nie vždy sa to dá urobiť, ale niekedy to zafunguje.

Rátate s ďalším spájaním pravicových politikov? Často sa spomína Radoslav Procházka, podporíte jeho prezidentskú kandidatúru?

Nová väčšina je otvorená pravicovým politikom, ktorí sú odborne zdatní a majú čistý štít. Nelanárime politikov, snažíme sa však spájať voličov.

Ako sa pripravujete na župné voľby? Postavíte kandidáta pre Bratislavu? Zjavne sa snažíte získať späť východ, o ktorý pravica prišla...ako zabojujete tam?

 V prvom rade sme si povedali, že ani v jednom kraji nepôjdeme so Smerom. Nemôžme legitimizovať jeho predstaviteľov a tváriť sa, že regionálna politika je o niečom inom ako celoštátna. Je to stále ten istý Smer. S Liberálnou dohodou sme si vytýčili cieľ postaviť dvoch spoločných kandidátov na župana. V Žilinskom kraji je to primátor Turčianskych Teplíc Michal Sygút. Ktorý kraj bude ďalší, o tom budeme informovať hneď, ako padne rozhodnutie.

 Máte dve malé deti, je toto pre vás ideálny čas na veľký krok v politickej kariére?

 Nie vždy je ľahké skĺbiť pracovné povinnosti s rodinou a v tomto je moja manželka veľkou oporou. Snažím sa stihnúť večerné kúpanie a samozrejme čo najviac sa im venovať vždy, keď som doma, najmä cez víkend.
 
Vaša  Manželka je bývalá novinárka, konzultujete s ňou vážne kroky v politike, alebo vedenie kampane?

 Vždy ma zaujímal jej názor, a tak je to dodnes.


 Kedy prichádzate z práce domov? Máte čas na šport, alebo knihy?

V posledných mesiacoch som pre zdravotné problémy s okom musel prestať so športovaním. Mám za sebou dva zákroky, našťastie všetko dobre dopadlo a pred niekoľkými týždňami som znovu začal behať. Keď nie je schôdza parlamentu, chodievam s kolegami z Novej väčšiny po regiónoch: stretávame sa s ľuďmi, so zamestnancami, s podnikateľmi a diskutujeme s nimi o tom, čo by im najviac pomohlo, aby mohli vytvoriť nové pracovné miesta a dať svojim zamestnancom vyššie platy. Popri tom sa venujem aj právnickej profesii. Takže voľného času naozaj nezostáva veľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu