Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brocka: Nesúhlasím so zvýšením pokút za nelegálnu prácu

Július Brocka
Július Brocka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvyšovanie pokút v ťažkej ekonomickej kríze, pri zhoršovaní podmienok vytvárania pracovných miest, podľa poslanca Júliusa Brocku (KDH) nie je dobrým nápadom.

Uviedol to v dnešnej parlamentnej rozprave k návrhu novely zákona o inšpekcii práce. Opozičný poslanec preto navrhol, aby parlament nepokračoval v rokovaní o vládnej novele zákona. Novelou zákona sa majú od začiatku novembra tohto roka zvýšiť pokuty za nelegálne zamestnávanie.

Pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viacerých osôb súčasne by mala predstavovať najmenej 5-tisíc eur. Teraz môže zamestnávateľ bez ohľadu na počet nelegálne zamestnaných ľudí dostať pokutu od 2-tisíc eur do 200-tisíc eur. Súčasne sa má zvýšiť aj dolná a horná hranica poriadkovej pokuty za nesplnenie si zákonných povinností, a to z terajších 65 až 650 eur na 100 až 1 000 eur.

Súčasné sankcie za nelegálnu prácu sú podľa Brocku postačujúce. "Dobrým prístupom sa dosiahne viac ako represiou," povedal. Vládny návrh novely zákona podľa neho len zvyšuje byrokraciu a bude mať negatívny vplyv na podnikateľské prostredie aj zamestnanosť. Brocka upozornil na to, že vyššie pokuty sa majú uplatňovať už od začiatku novembra tohto roka.

"Aby ste na Vianoce vyrubili viac pokút," upozornil. Účinnosť novely zákona by sa mala podľa neho posunúť tak, aby sa uplatňovala až po Novom roku.

Ako upozornil poslanec Jozef Mihál (SaS), navrhovaná novela bude mať zásadný negatívny dopad na podnikateľské prostredie. "Slovensko sa postupne stáva policajným štátom," reagoval na zvýšenie pokút za nelegálne zamestnávanie. Minimálna pokuta 5 tisíc eur môže byť podľa exministra práce likvidačná pre malých podnikateľov. Upozornil na to, že v súčasnosti inšpektori práce "abnormálne prísne" posudzujú práce na dohody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu