Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lavíny ohrozujú Slovensko: Varovanie platí pre všetky hory!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené so slabým snežením, miestami s hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -8° C do -1° C. Vietor sa utíšil, fúkal už len slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do 15 km/hod, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Za posledných 24 hodín pripadlo od 10 do 35 cm nového prachového snehu, ktorý bol za silného vetra previaty na záveterné svahy, do žľabov a múld. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne, na hrebeňoch je často vyfúkaná až na trávnatý, skalnatý alebo zľadovatený podklad. V žľaboch a muldách sa vytvárajú nebezpečné dosky a vankúše, na náveterných svahoch sú to tvrdé dosky, na záveterných vankúše, kliny a mäkké dosky. Na hrebeňoch sa začali vytvárať preveje.

Vo všetkých pohoriach na Slovensku trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t. j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočnom zaťažení.

Možné je taktiež spontánne uvoľnenie menších a stredne veľkých lavín, výnimočne veľkých spontánnych lavín. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu