Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na horách buďte opatrní, trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách vo vysokých polohách prevažne jasno, v stredných a nižších polohách väčšinou hmlisto. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala v rozpätí od -11° C do -4° C.

Fúkal mierny až dosť čerstvý, prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do 30 km/hod. V najvyšších polohách Tatier v nárazoch dosahoval krátkodobo rýchlosť do 50 km/hod.

Za posledných 24 hodín pripadol len na ojedinelých miestach poprašok snehu. Nový sneh z predchádzajúcej periódy sneženia bol previaty do žľabov a múld. Snehová pokrývka postupne sadá a je rozložená veľmi nerovnomerne. Na hrebeňoch je často vyfúkaná až na trávnatý, skalnatý alebo zľadovatený podklad. V žľaboch a muldách sa vytvárajú nebezpečné dosky a vankúše, na hrebeňoch preveje, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka, ktorá je rozložená nerovnomerne, sadá a už sa čiastočne stabilizovala. Na ojedinelých strmých svahoch je len mierne spevnená. Pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch sa môžu uvoľniť lavíny. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Pohyb vo vysokohorskom teréne si aj tak vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu