Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na hory radšej nechoďte: Trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vo všetkých slovenských pohoriach trvá mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej Milan Lizuch.

Uvoľnenie lavín hrozí v dôsledku usádzania a spevňovania snehovej pokrývky strmých svahov, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení povrchu. „Nepredpokladáme zosuvy veľkých spontánnych lavín, no napriek tomu si bezpečný pohyb vo vysokohorskom teréne žiada dobrú znalosť posúdenia lokálnej situácie,“ zdôraznil Lizuch. Dnes ráno bolo na horách vo vysokých polohách prevažne jasno, v stredných a nižších polohách väčšinou hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -11 do -4 stupňov Celzia. Fúkal mierny až dosť čerstvý prevažne juhozápadný vietor rýchlosťou do 30 km/h, v najvyšších polohách Tatier v nárazoch dosahoval krátkodobo rýchlosť do 50 km/hod. V priebehu posledných 24 hodín pripadol iba ojedinele poprašok snehu.

Špecialista SLP HZS dôrazne upozornil, že z previateho snehu sa na viacerých miestach vytvorili nebezpečné útvary, snehové dosky či vankúše predovšetkým v žľaboch a preveje na hrebeňoch, ktoré sú v niektorých lokalitách stále vyfúkané až na tvrdý zľadovatený podklad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu