Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

J. Žitňanská: Deťom sú podsúvané filmy plné násilia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Poslankyni Národnej rady SR Jane Žitňanskej (nezaradená) prekáža, keď filmy plné násilia sú podsúvané detskému divákovi, ktorý sa nevie brániť. Preto do parlamentu predložila návrh, aby televízne programy nevhodné pre mládež do 15 rokov by mohli televízie vysielať iba v čase od 20:00 do 6:00, programy nevhodné pre maloletých do 18 rokov v čase od 22:00 do 6:00.

Plénum NR SR o jej návrhu rokovalo v závere desiateho dňa siedmej schôdze. Hlasovať budú o ňom vo štvrtok. Podľa Žitňanskej nie je normálne, aby počas rozprávky išla upútavka na sexuálne zneužitie mŕtvej osoby. „Dostali sme sa príliš ďaleko na to, aby sme to mohli tolerovať. Je potrebné ochrániť deti pred takýmto obsahom v televíziách,“ povedala v rozprave. Zároveň upozornila, že vo Francúzsku programy nevhodné pre deti do 13 rokov sa môžu vysielať po 20:30, do 16 rokov po 22:30 a do 18 rokov sa nesmú vôbec vysielať.

Návrh Žitňanskej podporili viacerí opoziční poslanci. Branislav Škripek (OĽaNO) navrhol, že tak, ako sa nesmie predávať tabak osobám mladším ako 18 rokov, tak by sa malo dbať na to, aby mládež nebola vystavovaná nahote, sexuálnym scénam a násiliu. Viliam Novotný (SDKÚ-DS) uviedol, že v lekárskej praxi sa stretol s prípadom, keď osemročný chlapec skočil na hruď trojročnej sestre, pretože to videl v televízii vo wrestlingu. Naopak poslanec Ján Senko (Smer-SD) si myslí, že návrh Žitňanskej nejde do dôsledkov. Táto problematika si podľa neho vyžaduje koordináciu aj so susednými krajinami.

Tzv. druhá časová opona pre vysielanie programov klasifikovaných podľa jednotného systému označovania ako nevhodné pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov fungovala už v minulosti. "Počas svojho skoro trojročného fungovania sa druhá časová opona ukázala ako vysoko efektívny nástroj ochrany maloletých pred nežiaducimi obsahmi v televíznom a rozhlasovom vysielaní. Pri zavedení druhej časovej clony sa vychádza z predpokladu, že pre rodiča maloletého do 15 rokov je väčšinou z pracovných dôvodov problematické regulovať sledovanie televízie a rozhlasu v čase od 6:00 do 20:00," uvádza Žitňanská. Podľa nej je nepopierateľné, že maloletí sledujú televíziu a rozhlas práve v tomto čase.

Zavedenie časového obmedzenia vysielania programov klasifikovaných ako nevhodných pre vekovú skupinu maloletých do 15 rokov môže podľa Žitňanskej efektívne pomôcť rodičom ochrániť deti pred nežiaducimi obsahmi v televíznom a rozhlasovom vysielaní. "Taktiež je potrebné zdôrazniť enormný nárast sťažností občanov na vysielanie programov nevhodných pre maloletých do 15 rokov počas dňa," vysvetľuje poslankyňa. Ak by parlament zmenu schválil, televízie by po novom vysielali od 1. januára budúceho roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu