Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Demitra vo hviezdach: Jeho meno nesie asteroid!

Pavol Demitra
Pavol Demitra (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pavol Demitra sa v minulosti zaradil medzi hviezdy svetového hokeja a najnovšie mu patrí už aj miesto medzi hviezdami na oblohe. Meno "Demitra" totiž dostal asteroid s poradovým číslom 240022.

Spomenuté vesmírne teleso objavil amatérsky astronóm Štefan Kürti z Nových Zámkov 31. mája 2008 pomocou prehľadávania archívnych záberov z 15. októbra 2001 z programu Near-Earth Asteroid Tracking (NEAT). Tie pochádzajú z observatória Palomar v Kalifornii. Informuje o tom spomenutý amatérsky astronóm na svojom webe. Kürti po pridelení katalógového čísla dostal šancu svoj objav pomenovať. Asteroid Demitra je teleso s priemerom približne 5000 metrov, ktoré obieha Slnko vo vzdialenosti 450 miliónov kilometrov, pričom jeden obeh trvá 5,5 roka. Po slávnych osobnostiach je pomenovaných mnoho asteroidov, medzi nimi je aj planétka Popluhár podľa legendárneho slovenského futbalistu Jána Popluhára.

Útočník Pavol Demitra tragicky zahynul v septembri 2011 pri leteckej katastrofe pri ruskom Jaroslavli. Charizmatický hokejista patril dlhé roky medzi opory reprezentácie SR. Odchovanec trenčianskeho hokeja pôsobil od sezóny 1993/1994 v zámorí a vypracoval sa na jednu z najjagavejších hviezd profiligy. V NHL hrával za kluby St. Louis Blues, Los Angeles Kings, Minnesota Wild a Vancouver Canucks. Ročník 2010/2011 absolvoval v tíme KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu