Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Už je to rok: Spomienka na hokejového génia Paľa Demitru (†36)

Paľo Demitra síce už nie medzi nami, vďaka spomienkam ale žije naďalej Zobraziť galériu (13)
Paľo Demitra síce už nie medzi nami, vďaka spomienkam ale žije naďalej (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Dnes je to práve rok odvtedy, čo celé Slovensko rozosmutnela správa o úmrtí hokejového mága Pavla Demitru (†36). V mysliach športových fanúšikov, a nielen ich, však ostane živý navždy. Na umenie, ktoré predvádzal na ľade, ale i veľké srdce otvorené pre každého, sa len tak zabudnúť nedá.

Dátum 7. september 2011 sa do športovej kroniky zapísal čiernym písmom. Naša krajina totiž navždy prišla o hokejového virtuóza a veľkú osobnosť. Paľo zahynul pri páde lietadla neďaleko ruského mesta Jaroslavľ, keď so svojím tímom letel na prvý zápas novej sezóny KHL. Okrem neho našlo v troskách Jaku-42 smrť aj ďalších 43 ľudí vrátane trénerov, realizačného tímu a členov posádky.

Spoluhráči a kamaráti sa zhodujú v tom, že Demo, ako ho prezývali, mal výnimočný dar rozdávať ľuďom okolo seba radosť a pohodu. Spomínajú na neho ako na tímového hráča a človeka, ktorý podal pomocnú ruku každému, kto to potreboval. A ľudia to vedeli. Na Paľovi si cenili najmä jeho skromnosť, ľudskosť a prístupnosť, ktorá z neho vyžarovala.

Slovenský kapitán hokej miloval celým svojim srdcom. Svedčia o tom okamihy z minuloročných Majstrovstiev sveta, ktoré sa konali v Bratislave a Košiciach. Počas pozápasovej rozlúčky s reprezentáciou sa rozplakal. Dojalo ho ďakovanie a skandovanie fanúšikov na štadióne, ktorí nikdy nezabudnú na to, s akou hrdosťou reprezentoval svoju vlasť vždy, keď mohol. Pre toto všetko ostane Pavol Demitra svojím spôsobom nesmrteľný. Tu je malá spomienka na vzácne okamihy spojené s týmto hokejovým géniom a skvelým človekom.

Na legendárneho hráča a dobrého kamaráta stále spomína aj Zdeno Chára. Dojemné gesto smerujúce do neba hovorí za všetko. Zdeno venoval striebornú medailu, ktorú Slovensko vybojovalo na ostatnom hokejovom šampionáte, práve Paľovi.
Zobraziť galériu (13)
Na legendárneho hráča a dobrého kamaráta stále spomína aj Zdeno Chára. Dojemné gesto smerujúce do neba hovorí za všetko. Zdeno venoval striebornú medailu, ktorú Slovensko vybojovalo na ostatnom hokejovom šampionáte, práve Paľovi.  (Zdroj: SITA)

Na Demitru v apríli počas prípravného stretnutia spomínali aj ruskí fanúšikovia. Na jeho počesť vyrobili transparenty, prostredníctvom ktorých mu poďakovali a zároveň vyjadrili ľútosť nad jeho úmrtím.
Zobraziť galériu (13)
Na Demitru v apríli počas prípravného stretnutia spomínali aj ruskí fanúšikovia. Na jeho počesť vyrobili transparenty, prostredníctvom ktorých mu poďakovali a zároveň vyjadrili ľútosť nad jeho úmrtím.  (Zdroj: Facebook)

Dema v apríli tohto roku in memoriam uviedli do Siene slávy slovenského hokeja. Stalo sa tak pred prípravným súbojom Slovenska s Českom na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.
Zobraziť galériu (13)
Dema v apríli tohto roku in memoriam uviedli do Siene slávy slovenského hokeja. Stalo sa tak pred prípravným súbojom Slovenska s Českom na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave.  (Zdroj: SITA)

Podchod na Trnavskom mýte v Bratislave zdobí Demitrov portrét doteraz.
Zobraziť galériu (13)
Podchod na Trnavskom mýte v Bratislave zdobí Demitrov portrét doteraz.  (Zdroj: SITA)

Rozlúčka s národným tímom bola pre Pavla naozaj bolestivá. Priazeň fanúšikov ho dojala natoľko, že sa rozplakal.
Zobraziť galériu (13)
Rozlúčka s národným tímom bola pre Pavla naozaj bolestivá. Priazeň fanúšikov ho dojala natoľko, že sa rozplakal.  (Zdroj: SITA)

Paľo si minulý rok zahral v markizáckom sitkome Zita na Krku. Na obrázku s herečkou Helenou Krajčiovou.
Zobraziť galériu (13)
Paľo si minulý rok zahral v markizáckom sitkome Zita na Krku. Na obrázku s herečkou Helenou Krajčiovou.

Demitra sa často fotografoval aj so svojimi fanúšikmi. Tí ho zastavovali a prosili o spoločnú fotografiu všade, kde sa objavil. Na tomto zábere pózuje s ďalším výborným hokejistom, Mariánom Hossom.
Zobraziť galériu (13)
Demitra sa často fotografoval aj so svojimi fanúšikmi. Tí ho zastavovali a prosili o spoločnú fotografiu všade, kde sa objavil. Na tomto zábere pózuje s ďalším výborným hokejistom, Mariánom Hossom.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Paľa mali radi všetci, aj tí najmenší. A on, aby im vyčaril úsmev na tvári, sa s nimi vždy rád vyfotil.
Zobraziť galériu (13)
Paľa mali radi všetci, aj tí najmenší. A on, aby im vyčaril úsmev na tvári, sa s nimi vždy rád vyfotil.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Demitra rád plnil detské sny. Keď ho minulý rok oslovil Vilo Rozboril, či prijme účasť v programe Modré z neba, ani na sekundu nezaváhal a šiel do toho.

Cudzia nebola Demitrovi ani charita. Letné futbalové exhibície absolvoval každý rok.
Zobraziť galériu (13)
Cudzia nebola Demitrovi ani charita. Letné futbalové exhibície absolvoval každý rok.  (Zdroj: SITA)

Pavol svoje deti nesmierne miloval. Na fotke s manželkou Majkou a dcérou Zarou.
Zobraziť galériu (13)
Pavol svoje deti nesmierne miloval. Na fotke s manželkou Majkou a dcérou Zarou.  (Zdroj: SITA)

Ako veľmi bol Demitra obľúbený, dokazuje aj pietna spomienka usporiadaná na jeho počesť krátko po leteckom nešťastí.
Zobraziť galériu (13)
Ako veľmi bol Demitra obľúbený, dokazuje aj pietna spomienka usporiadaná na jeho počesť krátko po leteckom nešťastí.

PAĽO, ĎAKUJEME!

Prečítajte si o tragédii Paľa Demitru viac >>

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu