Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Luníku IX vypukla vzbura: Obyvateľom odstavili vodu, boja sa epidémie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Na neslávnom košickom sídlisku Luník IX dnes padali tvrdé slová aj kamene. Tie smerovali na exprednostu miestneho úradu Miloša Ihnáta, ktorý rozzúreným obyvateľom oznámil, že im odstavujú vodu. Pitnou vodou ich bude zásobiť jedna cisterna denne. Informoval o tom denník SME.

 Zamestnanec Bytového podniku mesta Košice (BPMK) Miloš Ihnát dnes vyvolal na uliciach Luníku IX poriadny rozruch. Postaral sa o to vyhlásením, že obyvateľom oddnes až do odvolania nepotečie voda. Keď Ihnát smutnú správu vyhlasoval cez megafón, okamžite ho obkľúčilo niekoľko nespokojných Rómov. „Daj to dolu (megafón - pozn.red.), zabijem ťa,“ vyskakoval na poslanca rozhorčený pán.

Obyvatelia sa tak najmä obávajú o svoje deti, ktoré nebudú môcť kúpať a už teraz vyhlasujú, ako ich deti budú chodiť do školy špinavé a zavšivavené. „Keď odstavia vodu, budú všivavé, špinavé, ani do školy nebudú môcť ísť. A možno vypukne i nejaká epidémia,“ sťažuje sa jedna z rozzúrených matiek. Hlúčik detí dokonca po zvestovateľovi zlej správy Ihnátovi hádzal kamene. „Nech mu rozbijú hlavu, keď je taký múdry,“ podporoval ich jeden z luníčanov.

Vyhrotená situácia sa však nakoniec upokojila a Ihnát, ktorý na Luník IX prišiel bez sprievodu polície, zo sídliska rozhnevaných obyvateľov odišiel bez zranení. „Urobil som, čo bolo treba, ten, čo sa mi vyhrážal zabitím, mi nakoniec podal ruku,“ uviedol zamestnanec BPMK.  

Dôvodom odstávky 400 bytov je podľa magistrátu podozrenie na únik studenej vody z vodovodných domových prípojok. Pitnú vodu bude Košičanom na sídlisku zabezpečovať cisterna jedenkrát denne v ranných hodinách. Rozčarovanie miestnych je preto na mieste. Keďže jedna cisterna má objem asi 10-tisíc litrov a Luník IX neoficiálne obýva 7-tisíc ľudí, na jedného obyvateľa by tak pripadalo necelých 1,5 litra denne.

Na Luníku IX však vodu neodstavovali prvýkrát. Zásobovanie cisternami sa tu stalo od apríla 2005 každoročnou rutinou. Do júna tohto roku obyvatelia sídliska dlhujú za vodu vyše 2 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu