Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Rómovia chystajú celoslovenský protest: V hre sú základné školy

Ladislav Fízik, predseda parlamentu Rómov
Ladislav Fízik, predseda parlamentu Rómov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA 29. augusta (SITA) - Podľa predsedníctva parlamentu Rómov na Slovensku štát nevie riešiť napätú situáciu medzi majoritnou skupinou obyvateľstva a rómskou minoritou, ktorá sa čoraz viac vyostruje. Skonštatovali to jeho členovia na dnešnom zasadnutí predsedníctva Rómskeho parlamentu vo Zvolene.

 

Ako uviedol predseda parlamentu Rómov Ladislav Fízik, samotný štát cestou polície vykonáva represívne opatrenia, ako napríklad policajný zásah v obci Stráne pod Tatrami alebo sociálne napätie v obci Svodín v Levickom okrese.

Predsedníctvo Parlamentu Rómov schválilo otvorený list ministrovi zahraničných vecí vo veci zastavenia odoberania rómskych detí ich rodičom v Anglicku. Taktiež vyzýva Magistrát mesta Košice, aby prijal opatrenia v súvislosti dodávkou vody na košickom sídlisku Luník IX. Dôvodom výzvy je blížiaci sa začiatok školského roku.

"Predsedníctvo si nevie predstaviť, ako budú fungovať deti, ktoré sú špinavé, neumyté, prípadne ohrozené nejakou infekčnou chorobou, tobôž si nevie predstaviť, ako bude fungovať pri nich pedagogický zbor," vysvetlil Fízik. Tomu zároveň predsedníctvo Rómskeho parlamentu SR uložilo za úlohu zorganizovať celoslovenský protest proti začleňovaniu zdravých rómskych detí do špeciálnych základných škôl a proti ďalšiemu vytváraniu špeciálnych tried v základných školách. Okrem toho má Fízik vytvoriť Školský výbor s rómskych aj nerómskych odborníkov zaoberajúcich sa predmetnou problematikou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu