Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovenskí vedci opäť prerazili: Ich objav sa dostal do významného časopisu!

Trvalá monitorovacia plocha 3 x 3 m medzinárodnej výskumnej siete GLORIA na vrchole Krížna v Západných Tatrách. Zobraziť galériu (3)
Trvalá monitorovacia plocha 3 x 3 m medzinárodnej výskumnej siete GLORIA na vrchole Krížna v Západných Tatrách. (Zdroj: sav)

BRATISLAVA/WASHINGTON - Urýchlenie otepľovania ovzdušia vytvára vážny stres pre horské rastliny na európskom kontinente a núti ich presúvať sa do vyšších polôh. Táto migrácia vedie k obmedzeniu rozmanitosti druhov, uviedli autori významnej štúdie, medzi ktorých patria aj vedci z Ústavu krajinnej ekológie SAV Róbert Kanka a Jozef Kollár. Ich výsledky dnes zverejnil americký odborný časopis Science.

Vedci sa vo svojej práci opierajú o podrobný zoznam flóry na 66 horských vrcholkoch od severu Európy až po Stredomorie. Medzinárodná skupina odborníkov koordinovaná rakúskou akadémiou vied a viedenskou univerzitou zostavila mapu všetkých druhov rastlín, ktoré sa vyskytovali na každom skúmanom mieste v roku 2001 a 2008. Pre hodnotenie používala vždy rovnaké kritériá a procedúry.

"Naše výsledky ukazujú pokles druhov rastlín v oblastiach okolo Stredozemného mora, čo je znepokojujúce, pretože v týchto horách nachádzame jedinečnú flóru a väčšina týchto druhov sa nevyskytuje nikde inde na našej planéte," povedal jeden z koordinátorov projektu Harald Pauli.

Trvalá monitorovacia plocha 3 x 3 m na vrchole Krátka vo Vysokých Tatrách.

Slovenskí vedci opäť prerazili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sav)

Rastlinné druhy miznú viac z nižších vrcholov, kde rastliny častejšie postrádajú vlahu ako v najvyšších plochách, ktoré zostávajú dlhšiu dobu zasnežené. Horské oblasti v nižších polohách zažívajú v lete obdobie sucha, zatiaľ čo vo vyšších polohách sa sneh, ktorý napadne v zime a začiatkom jari, v lete topí, čo je dôležité pre to, aby rastliny mali vodu počas suchého obdobia.

Zvýšenie počtu druhov bolo pozorované len v horách na severe Európy a v jej centre. Naopak takmer vo všetkých horských oblastiach okolo Stredozemného mora počet druhov rastlín zostáva rovnaký alebo sa znižuje.

Vrch Sedielkova kopa vo Vysokých Tatrách. Tu založená trvalá monitorovacia plocha medzinárodnej výskumnej siete GLORIA.

Slovenskí vedci opäť prerazili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: sav)

"Vplyvy klimatických zmien, či prostredníctvom otepľovania alebo kombinované s narastajúcim stresom zo sucha, ohrozujú alpínske druhy nielen na kontinente ale aj na svetovej úrovni. Viacero horských rastlín nemôže odolávať alebo si nájsť chladnejšie náhradné biotopy v drsnom horskom teréne. Pokračujúci monitoring druhov bude veľmi dôležitý pre sledovanie nadchádzajúcich ekologických vplyvov na diverzitu alpínskeho rastlinného života," píše sa v štúdii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu