Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Šéf SAV Pastorek bol online: Vesmír je veľký, nevylučujem, že tam niekde je život!

Jaromír Pastorek Zobraziť galériu (2)
Jaromír Pastorek

BRATISLAVA – Predseda Slovenskej akadémie vied profesor Jaromír Pastorek, ktorý momentálne spolupracuje na Programovom vyhlásení vlády v oblasti školstva a vedy prijal naše pozvanie na online rozhovor. Čitateľom Topiek odpovie na otázky o plánoch financovania akadémie, úspešných medzinárodných projektoch a mnohých ďalších tém týkajúcich sa vedy.

Biochemik Jaromír Pastorek stojí na čele akadémie od júna 2009. Počas svojej profesionálnej kariéry sa  venoval virológii a onkológii, kde spolu s manželkou Silviou Pastorkovou dosiahli významné výsledky o ktoré prejavili záujem aj renomované európske laboratóriá. Konkrétne išlo o liek proti rakovine, ktorý sa už reálne využíva v praxi.

Predseda SAV najnovšie vypomáha Smeru v programovom vyhlásení. Privítal by prehľadné financovanie vo vede a je za audit medzinárodnou firmou. 

Slovenskú akadémiu vied čaká už pred rokom sľubovaná transformácia na verejnoprávnu inštitúciu. Dnes štátnu organizáciu súčasná forma obmedzuje v hospodárení. Transformácia by otvorila spoluprácu so súkromným sektorom, mohli by vzniknúť podnikateľské inkubátory.

Pod vedením predsedu Pastorka dosiahla Slovenská akadémia vied dobré výsledky a získala aj pozoruhodné úspechy, čo je svojim spôsobom paradoxné, keďže množstvo finančných prostriedkov na vedu a výskum klesá z roka na rok.
 

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

26.04.2012 10:43 - otázka od števo
zdravim vas, moj znamy nedavno v predochodkovom veku prisiel o pracu. ked som sa ho pytal co bude robit, odpovedal, ze sa vrati na SAVku na teple miestecko. Ozaj sa v tejto institucii este da takto zasivat, hoci za menej penazi? dakujem!
Je to v kompetencii riaditeľa ústavu, akú si robí personálnu politiku a je mi to ľúto, že sa to takto vníma. Ale určite, keď dotyčný pán sa chce vrátiť na teplé miestečko, tak to určite nemá perspektívu. Ďakujem vám za otázky a prajem pekný deň.
26.04.2012 10:29 - otázka od jozef makovy
Dobry den, pan Pastorek. chcem iba povedat, ze som pysny na vysledky slovenskych vedcov pretoze to je jedine co nas odlisuje od montaznej haly. aj u nas existuju mozgy, ktore su vynimocne. drzim palce vo vasej praci a zelam vsetko dobre.
Ďakujem Vám za názor a chcem Vás ubezpečiť, že je pre mňa povzbudzujúci.
26.04.2012 10:29 - otázka od Vlado
Dobry den, kedy slovensky vedec ziska Nobelovu cenu ?
Obávam sa, že v blízkej dobe to nebude. Na to potrebujete mať tradíciu, spoločenské postavenie a hlavne masívnu podporu. Veľmi dôležité je aj inštitucionálne prostredie, ktoré tu zatiaľ chýba.
26.04.2012 10:28 - otázka od peter
Pán Pastorek velmi sa mi pozdávaju vase nazory. Ale prosim vas robte nieco s tymi ustavmi napr. sociologicky, statu a prava aj ekonomicky.Je tam vela ludi, ktori vyslovene nerobia, ale robia svoje "fusky" a este sa s tym chvalia.Je to dehonestejuce pre vas, ze plat beru taki, ktori sa tam pridu ukazat, prosim vas co urobili za roky od roku 1990. Som stary clovek ake aby sa tam po 80 tke aj pred 80 tmolili a o d rodinnychprislusnikov vieme, ze rano nedokazu ani vstat z postele ale platy beru. Alebo ti uvazkari ved v akademii maju uvazok a robia v dalsich 4 zamestnaniach a naopak pracovnici akademie robia vsade inde len nie pre akademiu. Ako chcete toto riesit? dakujem za odpoved.
Nie som veľmi nadšený, že sa situácia vníma takto. Mojím cieľom je, aby sa robila kvalitná veda. Nerád rozdeľujem medzi základným a aplikovaným výskumom, ale vždy chcem podporovať špičkovú vedu. Máme systém akreditácií, ktorý by mal odhaľovať pracovníkov, ktorí nemajú dostatočné výsledky, ale takisto si ctím aj to, že máme dvojstupňový systém riadenia a príslušný riaditeľ ústavu a akademická obec by sa mali predovšetkým vyrovnať s pracovníkmi, ktorých výsledky nie sú dostatočné.
26.04.2012 10:26 - otázka od Martin Perduk
preco nezverejnite moju otazku ? je prilis pravdiva ?
Na otázku sme už odpovedali. Ja potrebujem konkrétnu otázku. Nechcem vychádzať z dohadov a dojmov.
26.04.2012 10:25 - otázka od milan
dobry den, cital som, ze ste sa uchadzali ako jediny o post predsedu SAV v roku 2009, citite sa viac ako manazer, alebo ako vedec. dakujem.
Ja sa stále cítim ako vedec a moje funkčné obdobie je štvorročné a určite neplánujem zostať do budúcnosti manažérom. A to, že som sa uchádzal ako jediný o post predsedu SAV, je realita. S tým ja neviem nič spraviť.
26.04.2012 10:24 - otázka od Monika
Pán predseda, zaujíma ma, čo chce SAV urobiť s odchodom mladých šikovných vedcov do zahraničia. Teraz nemyslím len na nejaký čas, ale na trvalo. Budú mať vedci lepšie podmienky aj u nás? Je to vôbec reálne?
Naším cieľom je, aby po skončení PhD. išli vedeckí pracovníci do zahraničia. A takisto je naším cieľom, aby sa po niekoľkých rokoch vrátili. Percento tých, ktorí sa navrátia, bude však závisieť od toho, aké im pripravíme podmienky. My už teraz máme a chystáme ďalšie programy na podporu mladých vedeckých pracovníkov (napr. Schwarzov fond).
26.04.2012 10:22 - otázka od Andrej
Pomohlo SAVke, keby by ľudia mohli rozhodnúť, či chcú dať peniaze na cirkev alebo na vedu?
K tomuto by som sa veľmi nerád vyjadroval. Nemáme spravené analýzy a neviem, koľko peňazí ide na cirkev. Ale určite by sme neboli za to, aby sa nám dávali peniaze na úkor cirkvi.
26.04.2012 10:22 - otázka od Martin Perduk
dobry den, rad by som vedel na koho objednavku bol vypracovany zamer na privatizaciu /transformaciu/ SAV a preco je na to podla vsetkeho uvalene informacne embargo, kedze media to odmietaju zverejnit http://perduk.blog.sme.sk/c/296358/Co-media-nezverejnia-1cast-fakty-o-pripravovanej-privatizacii-SAV.html
Pán Perduk, hovoríte o transformácii alebo o privatizácii? Podľa mňa je to diametrálny rozdiel.
26.04.2012 10:21 - otázka od Evka
Dobrý deň, pán predseda. Chcem sa Vás opýtať, čo bude najväčším prínosom transformácie SAV?
Najväčším prínosom bude väčšia možnosť získavania mimorozpočtových prostriedkov.
26.04.2012 10:19 - otázka od Prodigy
Dobry den, pan predseda. Nedavno ste hovorili o tom ze slovenska veda sa da pozdvihnut realizaciou velkych vedeckych parkov. Osobne vas obdivujem za to ze ako jeden z mala mate drive za taketo trvale veci bojovat. aku sancu davate tymto novym parkom v bratislave a inde v SR? Dakujem a drzim palce.
Ďakujem za podporu. Pokiaľ existuje minimálna šanca, tak za ňu budem bojovať. Lebo si myslím, že je to jediné správne riešenie.
26.04.2012 10:18 - otázka od Kiko
Dobry. Na internete som sa docital, ze nejaka americka firma chce tazit z asteroidov platinu, zlato a vodu. Je nieco take mozne? Je to moznost do buducnosti?
Všeličo je možné a všeličo sa popíše. Ja osobne tomu neverím.
26.04.2012 10:18 - otázka od lili
dobry den pan profesor. v prvom rade chcem povedat, ze je smutne, ze na slovensku vedu sa uz dlhe roky akosi pozabuda. napriek notorickemu nedostatku penazi dosahuju nasi vedci celosvetove uspechy, ako to bolo napr. nedavno s neviditelnostou. myslite, ze sa niekedy u nas podari vytvorit optimalne podmienky na rozvoj vedy, tak ako je tomu v inych krajinach, napr. v Nemecku alebo USA? dakujem
Jasné, súhlasím, ale ja som optimista, ale verím, že sa to podarí. Lebo keby sme neverili, tak to môžeme rovno zabaliť.
26.04.2012 10:17 - otázka od Karol
Ktora vlada podla Vas najzodpovednejsie pristupovala k vyskumu a vede?
Ešte sme takú nezaregistrovali.
26.04.2012 10:17 - otázka od Barbora
Myslíte si, ze vo vesmíre existuje zivot?
Vesmír je veľký, tak nevylučujem, že tam niekde je život.
26.04.2012 10:16 - otázka od Jozef
Dobry den, chcel by som sa opytat, kedze ste taki uspesni v tej SAV, neuvazujete o tom, ze by ste skusili prejst na vyskum vyroby zlata zo zeleza?
Zatiaľ sa to nikomu nepodarilo a pochybujem, že by sa to podarilo práve nám.
26.04.2012 10:16 - otázka od Denisa
Zdravim Vas pan Pastorek. Moja neter sa už odmalicka zaujima o vedu. Zatial ma len 13, ale je na SAV nejaky projekt, do ktoreho by sa dali zapojit aj taketo male deti?
Bohužiaľ, musím Vás sklamať, ale nie je.
26.04.2012 10:15 - otázka od Emil
Dobrý deň prajem. Prisľúbila Vám nová Ficova vláda peniaze na rozvoj vedy na Slovensku?
Počkajme si na programové vyhlásenie vlády. Ak áno, určite sa peňazí budeme domáhať.
26.04.2012 10:14 - otázka od pesimista
Pan Pastorek, odkial beriete istotu, ze navrh noveho postavenia SAV nepovedie k tichej privatizacii napr. Smolenic alebo Starej Lesnej? Tu sa rozkrada vsetko, takze otazka ma hlavu a patu...
Tá istota pramení z pripravovanej novely zákona a jednoducho táto možnosť je nerealizovateľná. Obdobná situácia je v Akadémii vied Českej republiky a tam tiež nikto neuvažoval o tom, že by niekto privatizoval Liblice alebo Bechyne. Nepoznám nikoho, kto by chcel privatizovať SAV a poskytol jej ročný rozpočet 59 miliónov eur.
26.04.2012 10:13 - otázka od Edo
Myslíte si že je táto spoločnosť v poriadku keď mesačná mzda univ. profesora či DrSc (s 30-40 ročnou praxou) dosahuje zhruba 50% mzdy lekára v rovnakej vekovej kategórii a s približne (skoro) rovnakým vzdelaním, resp. rovná sa približne mzde zdravotnej sestry s rovnako dlhou praxou ale iba Bc., Mgr.?
Nemyslím si, že je to v poriadku a myslím si, že by to malo byť vecou širokej vedeckej komunity, aby dokázala presvedčiť decíznu sféru, aby tieto disproporcie vyrovnala.
26.04.2012 10:12 - otázka od E. Jaššová
Vážený pán profesor blahoželám Vám a ďakujem Vám aj v mene chorých ktorým výsledky Vašej vedecko - výskumnej práce navracajú zdravie a azda aj život. K Vašej zmienke o transparentnosti financií vo vede by som si dovolila poprosiť Vás o radu - aký postoj má podľa Vášho názoru zaujať vedúci vedecko výskumného tímu ak fakticky nemá možnosť prístupu k prideleným finančným prostriedkom na výskum so zdôvodnením nadriadeného že peniaze potrebuje na prevádzku vedeckého ústavu ktorý je údajne poddimenzovaný. Zatiaľ všetky pokusy použiť pridelené prostriedky na pôvodný plánovaný účel sa minuli účinkom a keďže miesto pracovných porád prebieha riadiaci rozhovor iba medzi štyrmi očami vlastne ani nemá kde svoju požiadavku predniesť. - Ak otázku považujte sa príliš transparentnú nie je nevyhnutné odpovedať v médiách. Ďakujem za pochopenie a ochotu.
Je mi ľúto, že ste sa dostali do tejto situácie. V prípade, že nepochodíte u svojho riaditeľa, môžete sa obrátiť priamo na Vedeckú radu a prípadne ešte ďalej na podpredsedu príslušného oddelenia vied. Takisto máte k dispozícii využiť možnosti podať svoju sťažnosť na odbor kontroly.
26.04.2012 10:09 - otázka od Ladislav
Dobry den, Chcem sa opytat ci je ralne ze v priebehu nasledujucich 10-15 rokov sa bude financovanie vedy na Slovesnku aspon priblizovat zapadnym europskym krajinam? A druha otazka znie ci si uprimne myslite ze vlada R.Fica bude podporovat vedu a klast ju za svoju prioritu...(nie az po nastartovani hospodarskeho rastu ako stale pocuvame). Dakujem
Reálne to je, ale čo to znamená aspoň približovať? Určite to nedosiahneme, ale ak sa priblížime aspoň o jedno percento, určite budeme spokojní. Odpoveď na druhú otázku - želám si to a chcem tomu veriť a čas ukáže.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu