Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovák, ktorý pracuje na vojenských projektoch: Vytvoril "neviditeľný" bicykel!

Bicykel a americký bombardér Zobraziť galériu (2)
Bicykel a americký bombardér (Zdroj: dvice.com, wiki)

BRATISLAVA - Slovenský inžinier Braňo Mereš vytvoril bicykel zo špeciálneho materiálu, z ktorého je vytvorený aj kultový americký bombardér F-117 Nighthawk. Bicykel z titánu, bambusu a živice, ktorého dizajn imituje jej unikátnu neviditeľnú "stealth" technológiu, nazval podobne. X9 Nighthawk.

Slovenských odborníkov neviditeľnosť očividne fascinuje. Po tíme vedcov zo Slovenskej akadémie vied, ktorí sa blysli vytvorením magnetickej neviditeľnosti a vytvorili istú obdobu "čarodejného plášťa Harryho Pottera", sa zviditelnil aj Mereš.

Skonštruoval bicykel, výzorom aj konštrukciou pripomínajúci americký bombardér, ktorý nie je možné zachytiť na radaroch. Stroj neváži viac než 1,4 kilogramu a Slovák uisťuje, že ak by mal prístup ku ešte sofistikovanejším epoxidovým živiciam, bol by ľahký ako pierko. Takéto supertechnológie sú však pre civilistov neprístupné.

Išlo mu však hlavne o zostrojenie prvého bicyklového rámu na svete, ktorý je zložený z vrstvených plášťových povrchov. Ako uvádza portál dvice.com, Mereš má titul PhD z mechanického inžinierstva a pracuje na vojenských projektoch.

Jeho bicykel sa stretol s veľmi pozitívnou odozvou, vyzdvihoval sa najmä dizajn. Ozvali sa však aj kritické hlasy. Údajne je otázne, ako by stroj udržal ťažkotonážnych Američanov a ako by sa zachoval v prípade nehody. Ostré hrany totiž napovedajú, že by pád z tohto bicykla mohol poriadne bolieť.

Každopádne, Merešovi sa podarilo vytvoriť "najkúlovejší bicykel v meste" a hoci je otázne, ako by mala v praxi fungovať jeho neviditeľnosť, za tento počin mu patrí uznanie.

 

Slovák, ktorý pracuje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: dvice.com, wiki)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu