Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Galko: Do zverejnenia informácií o odpočúvaní sú namočení politici

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - K zverejneniu informácii o odpočúvaní novinárov Vojenským obranným spravodajstvom prispeli aj politici.

"Čo sa týka kompetencii za útok voči ministrovi obrany, som presvedčený, že sa v budúcnosti ukáže, že doňho boli namočení aj niektorí politici," uviedol na dnešnom rokovaní parlamentného brannobezpečnostného výboru minister obrany Ľubomír Galko. Na otázky jeho členov v súvislosti s týmto prípadom pred novinármi odpovedal viac ako hodinu.

Najviac otázok pre ministra obrany mal jeho predchodca Jaroslav Baška. Od súčasného šéfa silového rezortu chcel vedieť napríklad aj to, či si uvedomuje, že súhlas sudcu na odposluch musí byť odôvodnený pravdivými informáciami. "Pre mňa je dôležité, či sudca použitie ITP (informačno-technických prostriedkov) povolil alebo nie," zopakoval niekoľkokrát Galko s tým, že inštitúcii VOS stále dôveruje. Ak však vyšetrovanie preukáže pochybenie, minister podľa vlastných slov plne podporuje potrestanie vinníkov.

Baška tiež ministrovi vyčítal komentár, ktorý zverejnil ešte v lete v diskusií pod svojim blogom. V ňom na margo informácii denníka Pravda údajne naznačil, že sa v budúcnosti môžu objaviť informácie, ktoré spochybnia objektívnosť jeho novinárov.

Podľa poslanca Rudolfa Púčika (nezaradený) minister poslancom na doobedňajšom osobitnom a tajnom výbore prezradil aj to, že sa mala pripravovať jeho škandalizácia. Vyhrážky mali byť adresované dokonca aj na adresu jeho rodiny. "Dnes ste mi dali veľkú lekciu, že poslancom sa proste nedá veriť," reagoval na toto tvrdenie minister, čím rozhorčil členov výboru.

Martin Pado sa šéfa rezortu obrany pýtal na to, či vedel o tom, že medzi odpočúvanými sú profesionálni novinári. Galko aj pri tejto príležitosti povedal, že ako minister o odpočúvaní nedostával priamo záznamy, ale informačné správy.

"Mám informácie o počtoch odpočúvaných, na druhej strane mám aj informácie spravodajské, hodnotiace veci, ktoré vznikli z tej ich činnosti. A tam sú častokrát aj jednotlivé mená, stane sa, že sú tam aj zamestnania ľudí. Ale v drvivej väčšine tam nie je napísané, akým spôsobom boli tie informácie získané," vysvetlil minister.

Exminister vnútra Robert Kaliňák z jeho odpovedí usúdil, že informácie o odpočúvaní novinárov boli pravdivé, rovnako ako aj to, že pri monitoringu sa zaznamenali aj ich rozhovory s politikmi. Rovnako stále nechápal, prečo sa týmto odpočúvaním zaoberala vojenská služba, keďže podľa neho mladý novinár nemohol nijakým spôsobom ohroziť obranu štátu.

"Nevkladajte mi do úst, čo som nepovedal," reagoval minister. Poukázal, že aj vďaka využitiu ITP už doteraz podal 14 trestných oznámení. "Osobne budem považovať za tragédiu, ak by po 20 rokoch vyplávalo, že nejaký poslanec alebo politik sa vyhráža nejakej redaktorke, že v prípade, že nebude robiť isté kroky voči nejakému členovi vlády, tak sa jej pomstí," adresoval Galko opozičným poslancom, aj keď dodal, že ide o hypotetické konštatovanie.

Kaliňák sa zaujímal aj o to, prečo odpočúvanie telefónov skončilo 14. októbra, kedy hlava štátu oznámila, že plánuje odvolať vládu. "Toto usvedčuje VOS a vás z toho, že to bolo účelové," poznamenal Kaliňák. "Ste si istý 100-percentne, že boli všetky štyri zhodené?" odpovedal mu otázkou Galko.

Minister sa dnes k viacerým otázkam poslancov nechcel priamo vyjadrovať. Podľa jeho slov ide o utajované skutočnosti, ktoré nemôže prezradiť, keďže by tým porušil zákon. Odpovede na všetky otázky podľa neho pozná len premiérka Iveta Radičová. "Ste povinný poskytnúť všetky informácie, ktoré si výbor vyžiada," oponoval mu Kaliňák. Poukázal, že zákon o ochrane utajovaných skutočností nedovoľuje zatajovať nezákonné správanie.

"V tom sa naše právne vedomie rozchádza," odpovedal Galko.

Denníky Pravda a Nový Čas v pondelok (21.11.) priniesli informáciu o tom, že vojenské spravodajstvo malo odpočúvať a možno aj sledovať vybraných novinárov, a to až do polovice októbra, keď padla vláda. Medzi sledovanými osobami sa spomína generálny riaditeľ spravodajskej televízie TA3 Michal Gučík, ako aj trojica redaktorov domáceho spravodajstva Pravdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu