Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na internete ďalší dokument, Baška ignoroval varovanie tajnej služby

Jaroslav Baška
Jaroslav Baška (Zdroj: SITA,)

BRATISLAVA - Dva týždne pred parlamentnými voľbami sa na internete objavil ďalší dokument tajnej služby. Ide o "spravodajskú informáciu" pre vtedajšieho ministra obrany Jaroslava Bašku (Smer) z februára 2008.

Jej pravosť SME potvrdilo ministerstvo obrany, uvádza dnešný spravodajský portál denníka SME pod titulkom "Baška napriek varovaniu VOS čudný nákup nezrušil".
      
"Obsah informácie naznačuje, že môže ísť o autentický dokument z roku 2008,"
odpísalo oficiálne ministerstvo. Materiál zachytáva, ako Vojenské obranné spravodajstvo informovalo Bašku, že traja úradníci jeho ministerstva postupovali netransparentne a účelovo pri nákupe špeciálnych počítačov pre obranu pri cene 28.100 eur za kus. Zákazku za viac ako 11 miliónov eur mala získať firma Magic Trading Corporation podnikateľa Norberta Havalca, známeho z kauzy Interblue Group.
      
Podľa VOS úradníci dohadovali s firmou ako vyhrať súťaž, cena za kus napokon stúpla z 19.400 na 28.100 eur. Medzi úradníkmi z dokumentu je aj šéf Baškovho úradu Miroslav Sim, ktorý sa mal podľa správy VOS na stretnutí so zástupcami firmy rozprávať ako nastaviť tender tak, aby ho vyhrali. Nešlo pritom o štandardnú verejnú súťaž, ale o utajený "prieskum trhu", ktorý vďaka najnižšej cene vyhrala Havalcova firma.
      
Špeciálne počítače podľa dokumentu za túto cenu nezodpovedali požiadavkám ministerstva a niektoré súčiastky k nim museli doobjednať. Cena za kus sa tak podľa bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka mala zvýšiť z 19.400 na 28.100 eur. Ministerstvo nákup počítačov nezastavilo a pokračovalo v ňom ďalej. Zastavil ho až Galko, podľa ktorého Baška pravosť dokumentu aj s jeho údajným podpisom a vetou "vzal na vedomie". Baška hovoril, že po nástupe nechal nákup preveriť a zistil, že bol v súlade so zákonom a preto nezasiahol. Za zverejnením dokumentu sú podľa neho bývalí príslušníci VOS z čias Galka.
      
Keď Galko pre nákup podal trestné oznámenie, hovoril že ministerstvo nakupovalo počítače drahšie o 7,8 milióna eur, než mohla byť ich cena, uvádza okrem iného spravodajský portál denníka SME.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu