Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mečiar: Galko je zodpovedný aj za únik informácií, aj za odposluchy

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) vyhlásením, že podá trestné oznámenie pre podozrenie z úniku informácií, nepriamo potvrdzuje relevantnosť zverejnených materiálov. Politickú zodpovednosť však nesie za to, že boli odpočúvaní novinári, aj za to, že informácie o odpočúvaní unikli.

Vyplýva to z vyjadrení predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktoré poskytol riaditeľ odboru verejnej mienky ĽS-HZDS Stanislav Háber.

"Galko sa nebráni tomu, že informácie unikli. Aj dáva podnet na stíhanie pre únik informácií. Nedáva podnet preto, že je to falošné obvinenie," konštatoval Mečiar.

"To znamená, že ak únik informácií bol, ak to aj bolo schválené súdmi, za únik informácií nesie zodpovednosť Galko," dodal líder ĽS-HZDS. Upozornil, že minister pri nástupe do funkcie urobil vo Vojenskom obrannom spravodajstve (VOS) "rozsiahle výmeny a menoval ľudí, ktorým on dôveruje, na základe osobného rozhodnutia".

"Druhá zodpovednosť je, že títo ľudia boli odpočúvaní. Ak boli odpočúvaní, musí byť preskúmaná príčinná súvislosť už z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa. A to je jedno, kým po tejto osi. Či je to ten, čo navrhoval odposluch, realizoval odposluchy, alebo sudca, ktorý dával súhlas," vyhlásil Mečiar. "To je trestnoprávna rovina. Ale politicky je znovu zodpovedný Galko. Zasa z toho priestoru niet úniku," upozornil.

Dôležitý je aj obsah prepisov odpočúvaných telefonátov. "Ak armáda odpočúva civilistov, tak musí ísť o veci súvisiace s vojenstvom. A ak nie, v rámci súčinnosti je povinná odstúpiť to buď SIS, alebo polícii. Ale nevykonáva úkony voči civilným osobám samostatne, keď nejde o obranu štátu," zdôraznil Mečiar. Dodal, že minister Galko je, paradoxne, už teraz odvolaný a je len poverený vedením rezortu, čo stavia do budúcnosti otázku formy vyvodenia jeho politickej zodpovednosti.

"To nesúvisí len s tým, že to je voči novinárom a novinári sa musia brániť, lebo sa cítia ohrození všetci. Je to aj voči ľudským právam každého občana na dôvernosť informácií," vyhlásil Mečiar.

"To sa potom môže stať komukoľvek, kto sa môže odpočúvať. Naladia sa stanice a urobí sa z kohokoľvek – čokoľvek. Akýkoľvek súkromný rozhovor môže mať výňatok a novú konštrukciu slov. Z toho vyjdú tak šialené veci, že to prosto ohrozuje systém fungovania akejkoľvek demokracie. Každá demokracia potrebuje tieto služby kontrolovať. Inak sa stanú samoúčelné a všetko ovládajúce," uzavrel predseda ĽS-HZDS.

Minister obrany Ľubomír Galko (SaS) sa v súvislosti s medializovanými informáciami o údajnom odpočúvaní novinárov Vojenským obranným spravodajstvom rozhodol podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti, ako aj neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Denníky Pravda a Nový Čas dnes priniesli informáciu o tom, že vojenské spravodajstvo malo odpočúvať a možno aj sledovať vybraných novinárov, a to až do polovice októbra, keď padla vláda. Medzi sledovanými osobami sa spomína generálny riaditeľ spravodajskej televízie TA3 Michal Gučík, ako aj trojica redaktorov domáceho spravodajstva Pravdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu