Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hnačková epidémia v Bohdanovciach n. Trnavou, zatvorili školu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TRNAVA - Hygienici na celý týždeň zatvorili Základnú školu s materskou školou v Bohdanovciach nad Trnavou. Akútna hnačková epidémia tu zasiahla 44 detí a dvoch zamestnancov. Dnes o tom informovala Miriam Ondicová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Prevádzka základnej a materskej školy v dedine susediacej s krajským mestom by mala byť obnovená od pondelka 14. novembra.

Pre ťažší priebeh infekčného ochorenia boli dve deti hospitalizované na infekčnej klinike Fakultnej nemocnice v Trnave, kde bol ako pôvodca ochorenia laboratórne potvrdený norovírus. Norovírusové hnačky, ľudovo nazývané črevné chrípky, sa podľa Ondicovej vyskytujú najmä v chladných mesiacoch roka s inkubačným časom jeden až dva dni.

"Priebeh ochorenia je krátkodobý a prejavuje sa u detí najmä prudkým zvracaním, u dospelých intenzívnymi hnačkami. Tieto príznaky sú sprevádzané bolestivými kŕčmi brucha. Chorý človek je infekčný ešte dva dni po odznení príznakov ochorenia, preto je nutné, aby zostal doma na PN,“ dodala.

Norovírusy sa najčastejšie prenášajú znečistenými rukami kontaktom cez prípravu potravín, predovšetkým rýchleho občerstvenia. Podľa hygieničky je dôležité dodržiavať prísnu hygienu rúk, predovšetkým po použití toalety a pred každým jedlom.

Školskú budovu v Bohdanovciach nad Trnavou momentálne zamestnanci dezinfikujú prípravkami na báze peroxozlúčenín. Základnú a materskú školu navštevuje spolu 109 detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu