Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Strašidelná epidémia vo Vietname: 86 mŕtvych a 40 tisíc nakazených

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

HANOJ - Epidémia choroby rúk, nôh a úst nakazila vo Vietname od začiatku roka takmer 40-tisíc ľudí a 86 z nich zomrelo. Informovali o tom dnes štátne médiá. Epidémia nepoľavuje, citoval denník komunistickej strany Sai Gon Giai Phong ministerstvo zdravotníctva. To uviedlo, že napriek vysokej úmrtnosti má infekčné ochorenie pod kontrolou.

Ministerstvo miestnym úradom zdôraznilo, že treba zvýšiť všeobecné povedomie o tejto infekčnej vírusovej chorobe a zabezpečiť zdravotne neškodné životné podmienky.

K väčšine prípadov ochorenia došlo na juhu krajiny, zväčša u detí do piatich rokov veku. Dominantným kmeňom je enterovírus 71, vysvetlil šéf oddelenia ministerstva zdravotníctva pre preventívne lekárstvo Nguyen Van Binh. Vírus EV-71 môže spôsobiť vážnejšiu formu tejto inak pomerne bežnej detskej choroby a viesť k paralýze, opuchnutiu mozgu až smrti.

Rozsah choroby v krajine oproti minulosti sa prudko zvýšil. Od roku 2008 bolo ročne hlásených zhruba 10-tisíc až 15-tisíc prípadov s 20-30 úmrtiami.

Binh varoval, že k ďalšiemu nárastu môže dôjsť od septembra, kedy sa začne nový školský rok. Vírus sa ľahko šíri kýchaním a kašľaním. Infekcia je zvyčajne mierna a spôsobuje ranky na ústach a pľuzgiere na rukách a nohách. Neexistuje pritom žiadna vakcína alebo špecifická liečba, väčšina detí sa však uzdraví rýchlo a bez problémov.

Epidémia preplnila nemocnice v Hočiminovom Meste na juhu krajiny. Najväčšia miestna detská nemocnica v tejto súvislosti požiadala vládu o dodatočnú finančnú pomoc.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu