Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko zažíva extrém: Po teple prichádza ochladenie s dažďom!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kým pred rokom Slovensko sužovali záplavy, tento rok meteorológovia zaznamenali úplne opačný vývoj počasia. Uplynulý mesiac sa navyše zaradil medzi najsuchšie septembre vo viac ako storočnej histórii meteorologických záznamov. K tomu sa pridali výrazne vyššie teploty.

"Minulý rok spôsobili extrémne zrážky mnoho problémov. Tento rok je stav úplne opačný. V Dolných Plachtinciach na juhovýchode Slovenska zaznamenali počas prvého jesenného mesiaca len pol milimetra zrážok, čo v tejto lokalite predstavuje najnižší septembrový objem zrážok prinajmenšom od roku 1901," uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav. Za celý mesiac tak v tejto oblasti v prepočte na jeden meter štvorcový plochy napršalo len pol litra vody.

S výnimkou horských oblastí zaznamenali meteorológovia podobný vývoj aj v ďalších regiónoch krajiny, kde spadla menej ako štvrtina obvyklého množstva zrážok. Výdatnejšie v krajine pršalo naposledy začiatkom augusta. Naproti tomu vlani napršalo za prvých sedem mesiacov viac vody ako bežne za celý rok.

Nedostatok vlahy tento rok navyše zosilneli vysoké teploty, kedy v závere leta prúdil do krajiny horúci a suchý vzduch zo saharskej oblasti. Napríklad v Hurbanove bolo v septembri oproti dlhodobému priemeru o tri stupne teplejšie.

Na nedostatok zrážok sa už začali sťažovať poľnohospodári. Podľa denníka Pravda farmári upozornili, že im kvôli suchu hrozia straty na 150-tisíc hektároch osiatych repkou olejnou. Jedna z najvýznamnejších plodín v krajine sa používa v potravinárskom priemysle, ale spracováva sa aj na výrobu biozložky motorových palív.

Obrat vo vývoji počasia očakávajú meteorológovia na Slovensku aj v Česku koncom tohto týždňa, kedy má nastať výraznejšie ochladenie spojené s dažďom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu