Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Teplotné rekordy zaznamenala väčšina Európy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PARÍŽ - Teplotné rekordy cez víkend zaznamenala väčšina európskych krajín. Výnimkou bol sever kontinentu, teda hlavne Škandinávia.

Paríž zaznamenal v sobotu 28,8 stupňa Celzia, čím pokoril rekord z roku 1921, ktorý predstavoval 28,4 stupňa. Mimoriadne vysoké teploty zažili aj obyvatelia Londýna. V britskej metropole bolo 27 stupňov a v Kente dokonca 28,2 stupňa, kde tak padol rekord z roku 1985.

"Táto situácia je spojená hlavne s tlakovou výšou, ktorá sa rozprestrela od východnej Európy cez Poľsko až k Francúzsku a južnému Anglicku a nad Stredomorím," povedal agentúre AFP Michel Daloz z meteorologického ústavu Météo France.

Pekne a teplo tak bolo aj v Španielsku, v Taliansku, vo zvyšku Francúzska, na juhu Británie, v Belgicku aj Nemecku. Až do škandinávskych krajín sa ale nadpriemerné teploty už nedostali.

Teplotné rekordy padali počas víkendu aj v Českej republike. Dnes dosahovali na niektorých miestach okolo 26 stupňov. Podobne teplý začiatok októbra bol naposledy pred desiatimi rokmi, z kedy pochádza väčšina dnes prekonaných rekordov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu