Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Bývalý šéf Drukosu Mojžiš dostal za megapodvod 8,5 roka!

František Mojžiš
František Mojžiš

PEZINOK - Františka Mojžiša dnes Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil na 8,5 roka väzenia. Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos pôjde za mreže pre 237-miliónový megapodvod, pri ktorom prišlo množstvo ľudí o svoje úspory.

Podľa rozsudku Mojžiš od 1367 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23 823 členov BVD družstva 3,729 miliardy korún (spolu asi 132 miliónov eur). Mojžiš údajne zneužil dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15 až 31-percentný výnos.

Súd tvrdí, že šéf nebankovej spoločnosti vedel, že tieto záväzky nie je schopný splniť. Vklady klientov sa použili na vyplácanie predchádzajúcich vkladateľov a na krytie prevádzkových nákladov. Podľa obžaloby, ktorá je na súde od 4. novembra 2008, je bývalý šéf Drukosu zodpovedný, že v rokoch 1999 až 2002 prišli o peniaze tisícky ľudí.

Pôvodne mu hrozilo päť až 12 rokov za mrežami. Stíhaný bol na slobode. Policajné vyšetrovanie slovenského nebankového subjektu Drukos sa skončilo po piatich rokoch v decembri 2007. Dnešný trest by si mal odsedieť vo väzení s minimálnym stupňom stráženia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu