Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pre Čarnogurského ml. bolo cťou stretnúť sa s Mojžišom

Bývalý šéf Drukosu František Mojžiš
Bývalý šéf Drukosu František Mojžiš

PEZINOK - Pre advokáta Jána Čarnogurského mladšieho bolo v minulosti cťou stretnúť sa s bývalým šéfom Drukosu Františkom Mojžišom, keď právna kancelária Čarnogurského ml. poskytovala poradenstvo tejto nebankovej spoločnosti.

Čarnogurský ml. to dnes uviedol v svedeckej výpovedi, ktorou na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo pojednávanie kauzy s Františkom Mojžišom, obžalovaným z podvodu. „Drukos bol symbolom slovenského úspechu človeka, ktorý z ničoho vybudoval obrovskú firmu,“ vysvetlil Čarnogurský ml. svoje vyjadrenie novinárom pri odchode zo súdu.

Čarnogurský ml. si už nepamätá na detaily právneho poradenstva jeho právnej kancelárie pre Drukos. Ako upozornil, neboli jedinými advokátmi tejto spoločnosti, ani Drukos nebol ich jediný klient. „Určite sme neradili spoločnosti Drukos, ako má robiť obchody," povedal svedok a pripusti, že sa mohli vyjadrovať k právnej forme spoločnosti. S Františkom Mojžišom sa podľa svojho odhadu stretol asi trikrát, zväčša sa stretával s inými ľuďmi zo spoločnosti. Pamätá si, že robili lízing a ešte iné aktivity, ale nikdy ich neposudzovali. Nespomenul si na to, že by posudzovali finančný produkt Drukos výnos, ani na to, že by odporúčali zmenu právnej formy spoločnosti a založenie družstva.

Podľa prokurátora sa svedok Čarnogurský ml. odchyľoval od svojej výpovede z prípravného konania, preto mu časť jeho staršej výpovede prečítal. V nej v minulosti hovoril, že podľa jeho kancelárie Drukos výnos pravdepodobne nie je v rozpore so zákonom, poradili zmeniť právnu formu. Zástupcom Drukosu vraj povedal, že právnu pomoc poskytne len vtedy, ak ekonomika produktu nie je postavená na vode, resp. ak nejde o okrádanie ľudí. Navrhli vytvorenie družstva, kde by drobní vkladatelia združovali prostriedky na získanie výnosu. Družstvo by neskôr mohlo prerásť do investičnej spoločnosti alebo banky. Čarnogurský ml. bol podľa svojej staršej výpovede sklamaný, keď Drukos porušil podmienky obozretného podnikania a ľudia, vkladatelia, prišli o peniaze. Podľa neho je podmienkou obozretného podnikania investovanie do projektov, ktoré prinesú viac než vklad, nie vyplácanie z vkladov iných vkladateľov. Čarnogurský ml. pripísal odchýlky vo výpovediach odstupu času, ktorý medzi nimi prešiel.

Na súde dnes bude vypovedať aj František Říčanek z Banskej Bystrice, ktorý s manželkou do Drukosu vložil 1 milión 200 tisíc korún. Chceli ich zúročiť výnosom a darovať nemocnici pre oddelenie detí s onkologickými ochoreniami. K peniazom sa však už nedostali. Vypovedať mal dnes aj advokát Ernest Valko, ktorý sa pre iné pracovné povinnosti ospravedlnil. Jeho výsluch predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu preložila na piatok.

V obžalobe sa uvádza, že František Mojžiš ako konateľ obchodnej spoločnosti Drukos spôsobil 1 367 ľuďom celkovú škodu 7,89 milióna € (237,74 milióna korún), a to v období od 1. januára 1999 do 31. decembra 1999. V druhom prípade už ako predseda predstavenstva BDV družstva a generálny riaditeľ akciovky Drukos v období od 1. januára 2000 do 24. februára 2002 spôsobil 23 834 ľuďom celkovú škodu 123, 81 milióna € (3,73 miliardy korún). V prípade navrhli vypočuť takmer 70 svedkov.

Bývalý šéf spoločnosti Drukos František Mojžiš obžalobu odmieta. „Žaloba je postavená na vode a absurditách,“ vyhlásil na začiatku pojednávania 20. januára. Podľa jeho predchádzajúcich vyjadrení ide o pomstu za to, že sa v minulosti postavil tomu, čo on nazýva zlo. "Moju činnosť treba hodnotiť od roku 1997, pretože vtedy sa to všetko začalo, po jednej bezsennej noci, keď ma navštívili vydierači," tvrdil po verejnom zasadnutí súdu v novembri 2009. Dodal, že sa v roku 1997 postavil zlu, mafii, vtedy, keď podľa neho organizovaný zločin prerástol so štátnou mocou a tá mu to dala “zliznúť." Prehralo to zlo voľby, "prišli o moc, prišli o prachy, a tak sa mi pomstili a pomstievajú dodnes," myslí si bývalý šéf Drukosu.

Úvod kauzy na súde sprevádzali komplikácie okolo obhajcu Františka Mojžiša Pôvodný advokát mu vypovedal služby, lebo mu už neplatil, na nového nemal peniaze. Obhajcu napokon Františkovi Mojžišovi pridelil štát. Stal sa ním Ivan Petrovič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu