Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Minister Nagy: „Možno už čoskoro sa budú viesť vojny kvôli vode. Aj preto sa Svetový deň vody týka nás všetkých.“

Svetový deň vody Zobraziť galériu (2)
Svetový deň vody

Myslím si, že možno už o 50 rokov sa vo svete budú viesť vojny nie pre ropu alebo diamanty, ale pre vodu. To si musíme uvedomiť práve dnes, v čase nášho dostatku tejto tekutiny a začať sa podľa toho aj správať.

22. marec je aj na Slovensku jedinečnou príležitosťou všetkým pripomenúť mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.

OT.: Pán minister, prečo bola v tomto roku zvolená ako téma Svetového dňa vody idea „Voda pre mestá“?

Tento výber nebol náhodný. Voda pokrýva až tri štvrtiny našej planéty, ale iba 1% z tohto množstva je vhodné na pitie. Počet obyvateľov miest pritom neustále narastá a zvyšujú sa aj ich požiadavky na zlepšenie životných podmienok. Len na ilustráciu uvediem, že za posledných 20 rokov sa celosvetová spotreba vody zvýšila štvornásobne a nároky neustále stúpajú. Zásobovanie zdravotne bezchybnou pitnou vodou je základom zdravia spoločnosti, jej ekonomického rozvoja a bude veľkou výzvou pre politikov aj odborníkov po celom svete.

OT.: Aká je situácia na Slovensku?

Uvediem len niekoľko čísiel. Z verejného vodovodu je pitnou vodou zásobovaných 86,3 % obyvateľov Slovenska. Takmer 80% sídiel má vybudovaný verejný vodovod. V určitých oblastiach ale situácia na Slovensku, v porovnaní s inými európskymi krajinami, nie je práve najlepšia. Podľa prieskumov, v roku 2009 bývalo v domoch pripojených na verejnú kanalizáciu iba 59,4 % z celkového počtu obyvateľov SR. Pritom do roku 2015 musíme odkanalizovať všetky obce nad 2000 obyvateľov a dosiahnuť „dobrý stav vôd.“ Na to už máme pripravený tzv. Vodný plán Slovenska, ktorý je základom novej vodnej politiky na Slovensku..

OT.: Opustime teraz svet čísiel a povedzme si, čo môžu vidieť a zažiť na Svetový deň vody tí, ktorým nie je osud našej prírody ľahostajný?

Pri príležitosti Svetového dňa vody pripravili organizácie Ministerstva životného prostredia rôzne podujatia a aktivity. Spomenul by som napríklad Deň otvorených dverí Slovenského hydrometeorologického ústavu, premietanie víťazných filmov z minuloročného medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm, pre žiakov základných a stredných škôl v priestoroch Slovenskej agentúry životného prostredia v Banskej Bystrici. Rôznymi aktivitami, diskusiami či výstavami prispeli aj Krajské a okresné úrady životného prostredia po celom Slovensku. Bratislavčania budú diskutovať na tému Odpadová voda ako zdroj energie alebo si môžu pozrieť výstavu Žena a voda. To je vklad Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Zoznam všetkých aktivít a podujatí nájdete na internetovej stránke ministerstva www.enviro.gov.sk. Mňa osobne mimoriadne teší to, že téma vody vzbudzuje záujem aj mimo enviro rezortu a pri príležitosti Svetového dňa vody sa aktivizujú aj mimovládne organizácie či súkromný sektor. Vnímam to tak, že čoraz viac si uvedomujeme, že voda nie je samozrejmosťou, že sa týka nás všetkých a že je to práve ona, „čo nás drží nad vodou“...

V roku 1992 vyhlásilo valné zhromaždenie OSN deň 22. marec za Svetový deň vody. Téma podujatia sa každoročne mení a pre rok 2011 je vyhlásený pod mottom: „Voda pre mestá: reakcia miest na výzvu“ (Water for Cities: Responding to the Urban Challenge). Svetový deň vody je kľúčovým pre zameranie pozornosti na identifikáciu problémov týkajúcich sa zásobovania pitnou vodou, zvýšenie povedomia verejnosti o dôležitosti zachovania a ochrany zdrojov pitnej vody, zvýšenie účasti a spolupráce vlád, medzinárodných agentúr, mimovládnych organizácií a súkromného sektora na organizácii osláv Svetového dňa vody. 22. marec je teda jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti.

Rozhovor s Józsefom Nagyom, ministrom životného prostredia SR

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu